Megújul a csomagolási hulladékok gyűjtési rendje: januártól a sárga fedelű szelektív kukában kell gyűjteni az italoskartont

Hírek
Közzétéve:

2022. január 1-jétől az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz (pl. TETRAPAK) átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárga fedelű tartályokba.

A kék fedelű tartályokban ezentúl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. A jövő év elejétől tehát a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír-, illetve kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség.

Újabb lépés a körforgásos gazdaság felé

A körforgásos hulladékgazdálkodás lényege, hogy a hulladékok feldolgozott formában visszakerüljenek a körforgásba. Ennek érdekében az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió már 2021-ben is több lépést tett, például bővítette a szelektív hulladékok korszerű kezelésében kiemelt jelentőségű hulladékudvarok szolgáltatási körét, a négy legforgalmasabb udvaron bevezette a vasárnapi nyitvatartást, illetve módosította a lomtalanítás rendszerét.

A most bevezetésre kerülő új csoportosítási rend kiemelt célja a szelektíven begyűjtött hulladék minőségének javítása.

Az új csoportosítási rendszer a különböző anyagok rétegeiből álló italoskartonok gyűjtését érinti: egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait ezentúl nem a papírral a kék fedelű, hanem a sárga fedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni.

Ezt a változtatást annak érdekében vezetik be, hogy a kék fedelű tartályokba kizárólag tisztán papírhulladék kerüljön, így – várhatóan – annak további válogatására a jövőben már nem lesz szükség.

A fentiek alapján az FKF arra kéri a lakosságot, hogy 2022. január 1-jétől:

  • a kék fedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) helyezzen,
  • a sárga fedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) helyezzenek. Fontos továbbá, hogy a sárga fedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát NE HELYEZZENEK BELE egyéb műanyagot (pl. kerti szék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei stb.) és fém használati tárgyakat (pl. ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei stb.).

 

A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzék a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.

Az FKF emellett nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.

Az FKF a fentiek érdekében összehangolt tájékoztatási és szemléletformálási programot indít, és keresi a kapcsolatot az érintett szakmai szervezetekkel is.

A Budapesti Közművek ezúton is köszöni a budapestiek – a szelektív gyűjtés terén nyújtott – eddigi segítségét, és bízik benne, hogy a jövőben a környezet védelme érdekében egyre többen fogják gyarapítani a szelektíven gyűjtők táborát.

Fotó: FKF

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság