Megújult a Szentendrei út 32. és 34. szám közötti park

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Befejeződtek a Szentendrei út 32.-34. szám közötti kis közpark és az ahhoz kapcsolódó zöldfelületek megújítását érintő kivitelezési munkák. Legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelten fontos Óbuda-Békásmegyer zöld területeinek ápolása, valamint az itt élők bevonása a tervezésbe.

Projekt címe: Szentendrei út 32-36. park és zöldterületek közösségi tervezése

Projekt összköltsége a pótmunkákkal együtt: Bruttó 125 813 916 Ft.

A projekt előkészítése

A Szentendrei út 32. és 34. szám közötti kis közpark és a kapcsolódó zöldfelületek felújításának előkészítésére önkormányzatunk korábban közösségi tervezést szervezett. A közösségi tervezés célja az volt, hogy a park lehetséges felújításának irányai az itt élőkkel közös párbeszédben kerüljenek meghatározásra.

A tervezés három lépcsős folyamatban valósult meg. Az első lépcső egy kérdőíves felmérés volt, amit a park környezetében található társasházakban élők kaptak meg korábban. A második lépcsőben a beérkezett kérdőívek alapján a tervezők összegezték, hogy mit szeretnének az itt élők és ez alapján két terv változatot is készítettek a felújításra vonatkozóan.

A harmadik lépcsőben a beérkezett vélemények alapján kidolgozott felújítási tervekre szavazni lehetett. A környéken élők mind a közpark, mind a zöldterületek fejlesztését illetően elsöprő többséggel az „A” változatot támogatták inkább, melyben, a közpark vonatkozásában inkább a növényzet változatossága és a terület rendezése a hangsúlyos, míg a zöldterület fejlesztését illetően a változatos zöldfelület.

Megvalósult parkfejlesztés

A megújult terület két részből tevődik össze. Az északi terület a Bogdáni út 4. és Szentendrei út 36. közötti zöldfelületek csoportja, a déli terület a Szentendrei út 32-34. közötti pihenő park.

A beruházás részeként az északi területen felújításra került minden gyepfelület, a jövőbeni kitaposások kiküszöbölése érdekében beton szegély és sűrű, változatos évelő kiültetések, valamint talajtakaró cserjék és fák kiültetése valósult meg. A két épület bejáratainál felújításra került az aszfalt burkolat és a meglévő rossz állapotú növénykazetták elbontásra kerültek, vízáteresztő burkolat vette át a helyüket.

A déli területen a rossz állapotú járdaburkolatok és támfal elemek felszámolásra kerültek, illetve a Szentendrei út 34. számhoz vezető szabálytalan kialakítású rámpa helyére beton lépcső épült. A növényfelületek megújultak, faültetések történtek, ezenfelül cserjesáv is telepítésre került a Szentendrei út felöli részen. A park közepén pihenőterület került kialakításra, kihelyezett támlás székekkel, szemetesekkel.

A projekt záró akkordja során, azaz a műszaki átadás végén a terület átadásra került az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet Városüzemeltetési Osztálya számára a park jövőbeli fenntartása érdekében.

További érdekesség, hogy a Matróz utcai korábbi Urban Dream Garden elnevezésű pop-up pihenőparkból is elszállításra került négy fa, amelyből egy a déli területen, három az északi területen került elültetésre. A megújult park metamorfózisa igazán tavasszal lesz látványos, amikor a fák, cserjék és virágok kivirágzanak.

Bővebb információ a projektről: https://obvf.hu/?i=14457&c=303

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság