Megvan a győztes színmű – Gratulálunk az Óbudai Zsinagóga kétszáz éves fennállása alkalmából kiírt pályázat nyertesének!

Hírek
Közzétéve:

Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című művével nyerte meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közös pályázatát.

Az Óbudai Zsinagóga fennállása kétszáz évének méltó megünneplése alkalmából meghirdetett pályázatra olyan egyfelvonásos színműveket vártak a kiírók, amelyek kapcsolódnak a zsinagóga történetének egy időszakához, annak meghatározó személyiségeihez.

A drámapályázatra 13 mű érkezett, a műveket Kemény Vagyim, Radnóti Zsuzsa és Réczei Tamás zsűrik bírálták el.

A nyertes pályázó, Hollós Csaba pályaművének címszereplője, Mose Munz Óbuda egykori közösségének legnagyobb tekintélyű rabbija volt, valamint az óbudai zsidó közösség vallási bíróságának fejeként is tevékenykedett. 1790-ben Ezekiel Landau prágai rabbi javaslatára lett Óbuda főrabbija, a kilenc évvel korábban elhunyt Natan Günsburger utódaként. A harmadik zsinagóga megépítését is Mose Munz kezdeményezte. Az épület elkészültekor ő mondta az avatóbeszédet, amelyet még ugyanabban az évben kinyomtattak Bécsben. Mose Munz haláláig Óbuda főrabbija maradt.

A nyertes szerzőt 900 ezer forinttal díjazzák, művét pedig Fodor Orsolya rendezésében az Óbudai Zsinagógában mutatják be augusztus végén.

Ezúton is köszönjük minden pályázónknak a megírt és beküldött szövegeket, a nyertesnek, Hollós Csabának pedig szívből gratulálunk!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság