Méltóságot, felelősséget, törődést tanulni – Közös nárciszültetés a harmadik kerületben

Aktuális
Közzétéve:

A Magyar Hospice Alapítvány évente közös nárciszültetéssel próbálja ráirányítani a figyelmet a gyógyíthatatlan daganatos betegséggel élőkkel kapcsolatos társadalmi felelősségünkre és a segítségnyújtás, az odafordulás fontosságára. Gyerekekkel, pedagógusokkal és dr. Kiss László polgármester közreműködésével a Holdudvar parkban ültettek el virághagymákat.

November 22-én az utolsó állomásához érkezett az alapítvány idei őszi nárciszültetése: gyerekek, pedagógusok gyűltek össze a Holdudvar parkban, hogy a nárciszhagymák közös elbújtatásával felhívják a figyelmet az életvégi méltóság, a törődés, az odafordulás fontosságára. A nárcisz a hospice-ellátás nemzetközi szimbóluma, a remény és az újjászületés jelképe. Számos harmadik kerületi óvodai és iskolai csoport több száz hagymát ültetett el, a részt vevő gyerekek gondolataikat ekképpen is továbbíthatták azok felé, akik már nem lehetnek velünk – a virágokkal együtt az üzeneteiket is megfogalmazhatták és elültethették.

Dr. Muszbek Katalin orvos-igazgató – aki nemrég a Magyar Pszichoonkológiai Társaság életműdíját vehette át – hangsúlyozta, hogy a harmadik kerületben működő alapítvány munkáját kiemelten fontosnak tartja az önkormányzat, és hálásan megköszönte a lelkes gyerekcsapatnak és a részt vevő pedagógusoknak a segítséget.

Dr. Kiss László polgármester is felhívta a figyelmet köszöntőjében arra, mennyire jelentős tapasztalat és tudás, ha minél fiatalabb korban látják a gyerekek, mit jelent a törődés, a támogatás, az együttérzés. Az alapítvány pótolhatatlan és rendkívül értékes munkát végez, emelte ki.

Kiss Katalin fenntarthatósági referens Innes Shona szövegét, Az élet olyan mint a szél című verset olvasta fel Varró Dániel fordításában. Önkormányzatunk fenntarthatósági stratégiájának hangsúlyos eleme a „számítunk egymásnak” gondolat, így a közösségi virágültetés nemcsak a lakókörnyezetünket szépítő, a jövőállósági célokat támogató tevékenység, de közösségépítő erejénél fogva örömteli program is.

A Magyar Hospice Alapítvány tavaly volt harmincéves, idén pedig nemcsak az alapítvány, de az egész magyarországi hospice-mozgalom születésének és szellemiségének legfőbb megalapozójára, Polcz Alaine-re emlékeztünk, aki 1922 októberében, éppen száz éve született. Tiszteletére november elején emléktáblát avattak a Tűzoltó utcai gyermekklinikán.

dr. Muszbek Katalin

dr. Kiss László

Kiss Katalin

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság