Menekült gyermekeket és kárpátaljai rászorulókat támogat a III. kerület

Hírek
Közzétéve:

A híradásokból tudható: Kárpátalján a fűtési szezon közeledtével egyre aggasztóbb a helyzet. Az ukrán fizetőeszköz továbbra is mélyrepülésben, az alapvető háztartási cikkek és az élelmiszerek ára pedig ennek megfelelően az egekben van. A nyári rezsiszámlákat a lakosság 40 %-a nem egyenlítette ki. A gázáremelés a fűtési szezonban olyan terheket ró a háztartásokra, amit azok képtelenek elviselni. A téli gázszámla akár többszöröse is lehet a nyugdíjnak vagy minimálbérnek, ezért a lakosság legrászorultabb rétegeinek, az egyedülálló kisnyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy átvészeljék a telet.

Az önkormányzat képviselő-testülete a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bízta meg a támogatás rászorulókhoz való eljuttatásával. Az akció keretében a beregszászi járásban és Aknaszlatinán 80 háztartás kaphat a kritikus időszakban tűzifát, élelmiszert, vagy a kiegyenlített gázszámla / kiváltott gyógyszer ellenértékét. (Igény szerint a fenti támogatási módokat kombinálni is lehet, elsősorban az élelmiszer- és gyógyszertámogatást.) A program keretében, átlagosan 50.000 Ft/háztartás mértékű támogatást nyúlt Óbuda-Békásmegyer mintegy 80 háztatás részére.

Kísérő nélküli kiskorú menekült gyermekek támogatása

2015-ben már közel 3000 kísérő nélküli kiskorú migráns érkezett hazánkba, akiket Fóton és Hódmezővásárhelyen szállásolnak el. Fóton nagyjából 40-90 fő körüli fiatal (14-18 éves  zömében fiú, köztük a többség afgán) lakik, akiket a nemzetközi gyerekvédelmi egyezmények miatt nem fognak kiengedni az országából a nagykorúság előtt.

fóti gyermekfaluA Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ő megfelelő ellátásukra szeptember végén programot indított. Arra számítanak, hogy a hatóságok valamilyen iskola-jellegű foglalkozást be fognak indítani az intézmény falain belül.

A tábor egy nyitott épületkomplexum, szabad a ki és bejárással. Berendezése viszont hiányos, elsősorban, a keleti kultúra részét képező szőnyegekre, ágyneműkre, sportfelszerelésekre van szükség. Mindezek mellett a foglalkozások megszervezésére kell összpontosítani, hiszen, ha a gyerekek figyelmét, érdeklődését nem tudják felkelteni, illetve az idejüket hasznosan fölhasználni, akkor a legjobb felszereltség sem lesz elegendő ahhoz, hogy a fiatalok továbbállási szándékából adódó esetleges konfliktusokat ki lehessen küszöbölni.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat programja sportfelszerelések beszerzését, a lakószobák (szőnyegekkel, matracokkal, díszítő elemekkel való) felszerelését jelenti. Ezek mellett elő kell teremteni az önkéntesek képzésének és szupervíziójának költségeit, és angol és a magyar mint idegen nyelv oktatás, fizetett szakembereinek díjazását. A III. kerületi képviselők a kiskorú menekült gyermekek megsegítésére megszavazták a program pénzbeni támogatását.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság