Mese, játék, élmény az Óbudai Platán Könyvtárban

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Platán Könyvtár gyerekkönyvtárosai azon dolgoznak, hogy az óvodásoknak és kisiskolásoknak kínált rendezvények kínálatát úgy bővítsék, hogy egy-egy témához valódi, tartalmas játékélmény is társuljon.

Ez az elképzelés vezette a három alkalmas nyári foglalkozássorozat létrehozását. Az immár hagyományossá vált mesefoglalkozások havonta követik egymást, és egy téma köré épülve, az adott témát egy-egy mesén keresztül feldolgozva kínálnak tartalmas szórakozást a gyerekeknek. A mesehallgatást új élménnyé bővíti a közös feldolgozás. A ráhangolódástól az alkotáson át a játékig a rendezvény minden eleme azt szolgálja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és közben gyarapodjanak lélekben. A foglalkozásokon akadt már Holdat visszaszerző kalandozás, a tűz motívuma köré összpontosuló csapatépítés, vagy éppen a zöld könyvtári programok közé illeszkedő, fákkal foglalkozó sorozat.

De nem csak nyárra korlátozódnak a könyvtári játszóházi lehetőségek. A Költészet napjához kapcsolódó Versugró, vagy a farsangi időszakban tartott Szuperhősök igazi hét- és tizennégypróbás világmegmentő részvételt igényelt. A könyvtár területén berendezett, mesés akadálypályán kicsik és nagyok is megtalálhatták a szintjüknek megfelelő kihívást, amiknek a végén nem csak oklevéllel, hanem rengeteg tapasztalattal, és persze történettel gazdagodva távoztak a gyerekek.

A legnagyobb múltra visszatekintő rendezvény azonban a Könyv-társasozó. A három alkalmas, maratoni játék az élményközpontúságra fókuszálva az írás, könyv- és könyvtártörténetet mutatja be a kicsiknek. Sün Tóbiás, bátor gyerekkönyvtároshoz méltóan, nem mindennapi kalandokba keveredik: időutazása során pedig mi más is érdekelhetné, mint az az írás és olvasás fejlődése. Első alkalommal a kezdetektől az ókori Kínáig kalauzolja a résztvevőket, majd az európai ókor és középkor következik, végül a harmadik játszóház a könyvnyomtatás korától napjainkig tartó időszakot öleli fel.

A Könyv-társasozó ugyanis – részben a nagy sikerre tekintettel, részben pedig a Reformáció Évéhez kapcsolódva – idén is zajlik. November 25-én, szombaton 11 és 13 óra között kreatív, ügyességi, logikai feladványokkal és játékokkal várjuk az időutazókat. Bárki próbára teheti képességeit a könyvnyomtatás korától napjainkig tartó játszóházi állomásokon, ha csak játszana, akár kreativitását szeretné megcsillogtatni, akár könyves ismereteit bizonyítaná.

Aki esetleg most lemaradna róla, ne csüggedjen, hiszen hasonlóan ötletes, játékos programokra még sokszor számíthat a Platán könyvtár dolgozóitól. 2018-as terveik között szerepel a Versugró felelevenítése, a játszóházhoz hasonló kamasz olvasókör elindítása, és persze az elmaradhatatlan nyári foglalkozássorozat is, aminek témáját egyelőre hétpecsétes kincsesládában őrzik… vagy mégsem? Mindenesetre a szórakozás mindenképpen garantált lesz!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság