„Messy” – a szemétszörny akcióba lép!

Hírek
Közzétéve:

Kerületünk mindig is kiemelt jelentőséget tulajdonított közös környezetünk tisztántartásának, rendezetté, egészségesebbé tételének.

Mindennapos problémát jelent a kerület lakossága részére a lakótelepeken, zöld területeken szétszórt hulladék. Ezek felszámolása és eltüntetése a közterületről folyamatos munkát ad Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyközeteletének. Az utóbbi időben elképesztő méreteket öltött kerületünkben a hulladék mennyisége. Szinte már követhetetlen, annyi bejelentés érkezik különböző helyszínekről és mire az egyik helyszínen visszaállították a kulturált állapotokat, már jön is a következő bejelentés.

A Közterület-felügyelet mindig is a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, ennek ellenére sajnálatos módon mind az előfordulási helyszínek száma, mind a hulladék mennyisége növekedő tendenciát mutat. Az elmúlt időszak aktív kommunikációja sem segített egyelőre a tendencia megfordításában, ugyanakkor a lakosság részéről viszont egyre nagyobb igény mutatkozik a tiszta, rendezett közterületek iránt.

Az elmúlt évek során az önkormányzat éves szinten sok millió forintot költött a közterületekről összegyűjtött hulladék elszállítására. A felügyelők számtalan munkaórát töltenek el a szemetelések elkövetőinek felderítésével. A Köztisztasági Csoport munkatársai az önkormányzat szerződött partnereivel közösen hétről-hétre területekre bontva járják Óbuda-Békásmegyer területét és takarítják a parkokat, játszótereket, egyéb közterületeket, a hátrahagyott ún. „világító” szemetet begyűjtve. Ha ezeket a forrásokat és a felszabaduló kapacitást hasznosabb dolgokra fordíthatnák, az látványosan befolyásolná kerületünk küllemét.

Tavaly áprilisban, a Föld Napja alkalmából már volt egy csoportos szemétszedési akciójuk, amely rengeteg jó tapasztalattal szolgált. Jó volt látni, ahogy sok fiatal küzdött a szeméthalmokkal. Látható, hogy az a preventív szemléletű tudatos nevelés, amelyet az óvodákban, sőt a már bölcsődékben szakembereink megvalósítanak, nem hiábavaló és a jövő generációinak tiszta, egészséges környezetét alapozzuk meg vele. A környezettudatos élet szabályait ők már ezekben az éveikben elsajátítják, így felelősséget vállalnak majd a környezetük állapotáért.

Az akció nagyon sikeres volt, tanulsága pedig, hogy közösen minden feladat elvégzése könnyebb, együttműködve tisztábbá varázsolhatjuk a környezetünket.

A lakossági igényekre reflektálva a Közterület-felügyelet:

  • Folyamatosan tájékoztat a lakosságot érintő problémák megoldási lehetőségeiről, az emberek nagy tömegének érdeklődésére számot tartó információkról.
  • Több témában párbeszédet kezdeményez az itt élőkkel, a bejelentésekre gyorsan reagálnak és az igényeknek megfelelően alakítják intézkedéseiket.
  • A felügyelők a szolgálatuk teljesítése során a jó városgazda szemével nézik a területüket, a felmerülő problémákat azonnal jelzik és a megoldás érdekében felveszik a kapcsolatot a kerületben lévő társszervekkel.

Mindezen tapasztalatok hívták életre a felügyelet új kezdeményezését, a lakossággal közösen történő szemétszedő akciót.

A „Messy” elnevezésű szemétszedő kampányt április 10-én indítják útjára és 3 héten keresztül a kerület különböző pontjain szervezik meg az egyes szemétszedő akciókat, amelyhez több önkormányzati intézmény is csatlakozott. A közösségépítő eseményen túl szemétszedő versenyen díjazzák a szerencsés környezettudatos kerületi lakosokat.

A kampány kiemelt célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a környezetvédelem és a hulladék megfelelő kezelésének, szelektív gyűjtésének fontosságára, kerületünk természeti kincseinek védelmére és megóvására, valamint közterületeink rendjének és tisztaságának fenntartására. A szemléletformálás és edukáció mellett egy játékos versennyel ösztönözik Óbuda-Békásmegyer lakóit a szemétszedésre.

A „Messy” nevű szemétszörny installáció a kerület több pontján várja az érdeklődőket. Messy kezében a szemétszedéshez szükséges eszközöket tart (seprű, lapát, szemétszedő csipesz, gumikesztyű, kézfertőtlenítő), hasába pedig kiüríthető az összegyűjtött hulladék. Az így összegyűjtött szemetet az FKF elszállítja a helyszínről.

Messy egyéni és csoportos szemétszedésre is lehetőséget nyújt. A szemétszörnnyel más és más helyszínen találkozhatnak az itt élők, amelyet a Közterület-felügyelet facebook (OBKF) oldalán elhelyezett térképen követhetnek.

A szemétszörny mellett egy egyenruhás közterület-felügyelő is megjelenik, a lakossági kapcsolattartás erősítése érdekében, valamint információval szolgál az érdeklődőknek az akcióban való részvétel szabályairól.

A szemétszedő pályázatra a kihelyezett installációval készített közös képekkel lehet nevezni, a szerencsés kiválasztottakat helyi szervezetek és közösségek által felajánlott, kerületünkben igénybe vehető utalványokkal és ajándékokkal díjazzuk.

A szemétszedő kampányt az OBKF honlapján és a facebook oldalán hirdetik meg. A játék részleteiről is tájékozódhatnak.

Bízunk benne, hogy játékos akció hozzájárul a közös érdekeinkhez, azaz, hogy tisztább, szebb környezetben élhessünk Óbudán és kellő motivációt jelent a most még szemetelő embertársainknak is, hogy szokásaikon változtassanak és megértsék, odafigyeléssel, példamutatással együttesen van esélyünk változtatni!

 

Kérjük, csatlakozzon Ön is akciónkhoz, kövesse Messyt!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság