Hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést

Hírek
Közzétéve:

Hőség miatt adott ki figyelmeztetést a fővárosra és több megyére szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelete a nyári időszakban is a nap 24 órájában elérhető. Az utcán tartózkodó járőrök mellett a telefonos diszpécserszolgálat munkatársai is a kerületi lakosok rendelkezésére állnak, és azokon is segítenek, akik a meleg időben rosszul lesznek.

A nyári időszakban a napsütést és a kellemes időjárást kihasználva sokat tartózkodunk a szabadban. Fontos azonban odafigyelni az intő jelekre, és ha baj van, ne várjunk a segítségkéréssel. A felügyelőkhöz bátran fordulhatnak a lakosok, ám sajnos ők sem lehetnek mindig jókor jó helyen, így fontos, hogy a lakóközösségek tagjai egymásra is figyeljenek.
A nagy hőség komoly megterhelést jelent szervezetünk számára, a tűző napon ácsorogva vagy séta közben akár az eszméletünket is elveszthetjük – bár ez inkább a 36 fok feletti kánikulában jellemző.

Érdemes odafigyelni az ájulást megelőző vagy kísérő tünetekre, és az észlelésük esetén segítséget kérni. Ha fejfájást vagy szédülést tapasztalunk, esetleg rossz a közérzetünk, vagy nyugtalanságot és zavartságot érzünk, fontoljuk meg, hogy útnak induljunk-e. Célravezetőbb lehet lepihenni és hűvös borogatással nyugtatni a szervezetünket. Szintén a meleg miatt hányinger, hányás vagy étvágytalanság is kialakulhat. A testünk akár szélsőséges tünetekkel is reagálhat a hőségre, úgy, mint a verejtékezés és sápadás, vagy forró, kipirult és száraz bőr. A végtagokban jelentkező görcsös fájdalmat, a gyors pulzust és gyengülő légzést szintén kiválthatja az ilyen fajta rosszullét. A kánikula lázat, extrém esetben akár 40 Celsius-fok feletti testhőmérsékletet is okozhat.

Ha bajba kerülünk, fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat. A következő lépések alkalmazásával magunkon vagy másokon is segíthetünk. Első lépésként fontos, hogy a gyengélkedő társunkat megnyugtassuk, és amennyiben lehetséges, kísérjük árnyékos, hűvös helyre. Ha ez megtörtént és a körülmények lehetővé teszik, akkor segítsünk neki lefeküdni, és maradjon úgy, ameddig jobban nem lesz. Ha megoldható, az egész testen alkalmazzunk hideg vizes borogatást. Szerezzünk minél gyorsabban vizet és segítsünk pótolni a folyadékhiányt. A megfigyelés részeként rendszeresen ellenőrizzük a pulzus- és a légzésszámot. Amennyiben a segítségre szoruló el is ájul, biztosítsuk a légutakat, majd értesítsük a mentőket, és várjuk meg, amíg kiérkeznek.

„A nyári melegben célszerű fokozottabb figyelmet fordítanunk magunkra és a környezetünkre is. Óbuda-Békásmegyeren sok idős ember él, akiket jobban megvisel a meleg vagy a hirtelen hőmérséklet-változás. A legfőbb tudnivalók ismertetésével szeretnénk a lehető legtöbb rosszullétet megelőzni, és ezúton kérjük a lakosságot, hogy szükség esetén vegyenek részt a segítségnyújtásban. A kerületben kollégáink több párakapu telepítésében is segédkeztek, amelyek mindannyiunkat segíthetnek a túlmelegedés elkerülésében és a felfrissülésben. Hőségriadó idején vagy rosszullét esetén pedig bárki bemehet az önkormányzati vagy államigazgatási szervek klimatizált ügyfélszolgálatára.” – mondta Rácz Ferenc Péter, a Közterület-Felügyelet igazgatója.

Egészségügyi kockázatok

Hosszan tartó meleg időben mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, s kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Kánikulában vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.

A III. kerületben számos párakapu és ivókuút áll a lakosság rendelkezésére, ezek pontos helyei megtalálhatóak korábbi cikkünkben. A hőségérzetet csökkentheti, ha szökőkutak közelében tartózkodunk, de felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kizárólag a vízpára hűsítő hatását használják ki!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság