Minden állat egyszeri és megismételhetetlen – Aláírták az első magyar állatvédelmi kódexet

Hírek
Közzétéve:

„Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szellemében az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, minden állategyed egyszeri és megismételhetetlen, […] valamint az állatokkal szembeni kegyetlenség és az emberek elleni erőszak szoros összefüggése immár tudományosan igazolt.” Olvashatjuk az első magyar állatvédelmi kódex bevezetőjében.

Az állatok védelmében született etikai szándéknyilatkozat példátlan összefogás eredménye. Az aláírók: a tudományos élet képviselői, a különböző kormányzati szervek és a civil szféra tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

A kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. Azzal a céllal, hogy öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon Magyarország az állatvédelem területén.

Az állatvédelmi kódexet az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft., a Fővárosi Állat- és Növénykert és a NOÉ Állatotthon Alapítvány képviselője írta alá.

A kódexet aláírhatja minden, állatokkal foglalkozó, valamint állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a dokumentumban foglaltakat.

Az aláírók vállalják egyebek mellett, hogy lehetőségeikhez mérten követik a legújabb állatjólléti, állatvédelmi, az állatok fájdalomérzetét és viselkedését érintő kutatásokat, és törekednek arra, hogy ezeknek megfelelően fejlesszék az élő állatokkal kapcsolatos szemléletüket, bánásmódjukat, technológiájukat.

Vállalják, hogy a felelős állattartást és az állatbántalmazás elleni fellépés szükségességét képviselik tevékenységük és megnyilatkozásaik során, valamint hogy élő állatok sorsát érintő eljárásaik során szem előtt tartják az állatok érdekeit.

 

sólyom

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság