„Mindenki polgármestere kívánok lenni” – Interjú dr. Kiss Lászlóval, Óbuda-Békásmegyer új vezetőjével

Hírek
Közzétéve:

– Gratulálunk a győzelméhez.

– Köszönöm szépen.

– Polgármester úr, mit szól ehhez a nagyarányú győzelemhez?

– Örülök neki, mert a III. kerületiek megmutatták azt, hogy változást szeretnének, és hitet tettek egy más-fajta politizálás, a higgadt, nyugodt és szakszerű politizálás mellett. Azt gondolom ez fog elkezdődni a városrészben.

– Ilyen nagyarányú győzelemre számítottak?

– Biztosak voltunk benne, hogy a kerület többsége mögénk fog állni. Nagyon örülünk ennek az eredménynek, de folyamatosan arra készültünk, hogy átvegyük a kerület vezetését, ezért számítottunk arra, hogy sok körzetet meg fogunk nyerni.

– De most nem sokat nyertek, hanem az összes egyéni választó-kerületet.

– Igen, ez a Fideszen kívüli erők legnagyobb győzelme a rendszerváltás óta a III. kerületben, és büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak, ami az én vezetésemmel felállt, sikerült egy ilyen győzelmet aratnia.

– Van-e konkrét oka annak, hogy ilyen elsöprő győzelmet tudtak aratni?

– Igen. Egyik oldalról hiteles programot tudunk nyújtani a III. kerület lakóinak, hiszen mind a Római-part sorsának a rendezése, mind a bérlakásépítés, mind az egészségügy fejlesztése olyan programok, amelyek a III. kerületi lakosságot érdeklik és érintik. A kampányban folyamatosan kaptuk a pozitív visszajelzéseket ezekről az ügyekről, és nagyon sokan csatlakoztak azért hozzánk, mert úgy érezték, hogy pont erre van szükségük.

– Mik lesznek az első lépések, ha lehet erről ebben az időszakban beszélni?

– Igen. Éppen most zajlik az átadás-átvétel, amely mindegyik félnek nyilván nagyon sok munkával jár. Először föláll az új vezetői struktúra, utána pedig a legfontosabb kérdésekben fogunk előre haladni. Megkezdjük a bérlakás-építési program előkészítését, az egyeztetést a római-parti ügyek rendezéséről és a népszavazás előkészítéséről, valamint megkezdjük az egészségügy fejlesztési programját. Ez mind haladéktalan ügy.

– Tehát a Római-part rendezése az elsők között szerepel.

– Igen.

– Ezt népszavazással szeretnék a helyére tenni. Miről szól a kérdés?

– Valójában a kérdés itt az árvíz-védelemről szól. Nekem kifejezett célom, hogy az árvízvédelem ügyét egyszer s mindenkorra tudjuk rendezni a kerületben, ezért a Fővárosi Önkormányzattal haladéktalanul tárgyalásokat fogok kezdeményezni annak érdekében, hogy a III. kerület árvízvédelme végre megoldódjon. Én nem a Római-parton képzelem el az árvízvédelmet, de a valódi kérdés az, hogy mikor lesz végre megfelelő biztonsága a III. kerületnek az árvizektől. Ez a megoldás a kormányzatra és a fővárosra vár leginkább; ebben egyrészt partnerséget kínálok minden szereplő számára, másrészt pedig keményen képviselem a III. kerületiek biztonságát.

– A Fővárosi Önkormányzat és a kerület egy színben politizált, még-sem sikerült ezt megoldani. Hogy lehet ezeket a problémákat áthidalni?

– Én a megoldásokban hiszek, nem a problémákban. Azt gondolom, ha a felek nyitottan viszonyulnak egymáshoz, akkor mindenre lehet megoldás. Mind a fővárosnak, mind a kormányzatnak érdeke az, hogy a III. kerület árvízvédelme megfelelő legyen, mert az a kár, amit egy árvíz okoz, nemcsak a III. kerületben jelentkezik. Én nem hiszek abban, hogy direkt bárki játszana a kerület lakossága ellen; én abban hiszek, hogy meg tudjuk találni azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a III. kerület fejlődjön. Én bárkivel együttműködöm azért, hogy Óbuda előrébb mozduljon.

– A programban fontos szerepet kapott az átláthatóság, ami azt jelenti, hogy minden intézkedésről, döntésről és annak előkészítéséről a választókat, a lakosságot értesítik és tájékoztatják.

– Igen.

– A másik a zöldprogram volt. Hamar megvalósulnak ezek a tervek? A zöldprogramban lesz-e konkrétan megfogható feladat?

– Ennek két része van. Az egyik az átláthatóság kérdése. Egy viszonylag egyszerű online fejlesztéssel megvalósítható az, hogy azok az ügyek, amelyek a III. kerületben fontosak, minél több emberhez eljussanak. Nem szeretnénk kitérni a viták elől. Azt szeretnénk, hogy azokban az ügyekben, amelyek széles nyilvánosságra tarthatnak igényt, a lakosság világosan tudjon látni. Éppen ezért nemcsak a közösségi tervezést, hanem a közösségi költségvetést is létrehoznánk, ami azt jelenti, hogy a közösségek a helyi fejlesztéseknek a szélesebb irányairól tudnának dönteni. Jelen pillanatban például a Római-partnál láthatjuk azt, hogy „elbábozzák” ezt a közösségi fejlesztést, hiszen a Főkert csak a rá vonatkozó, mondjuk úgy, fejlesztési lehetőségekben nyitja meg a kaput; ennél szélesebb alapra kell helyezni magát a közösségi tervezést. Ezzel együtt viszont a zöldprogram is hangsúlyos. Egyrészt Karácsony Gergely főpolgármester zöld-folyosó programjába a Római-part is illeszkedik, másrészt én magam is támogatom azt, hogy egyfajta olyan intézményrendszer és parkrendszer jöjjön létre, ami a főváros lakosságának rekreációs lehetőséget biztosít. Ez egyúttal nekünk lehetőséget biztosít arra, hogy a zöldterületeink fejlesztését a fővárossal összehangol-tan tudjuk megvalósítani. Hiába van a III. kerületnek elvben fakatasztere, ezt igazából senki nem látta még; ezt a kampányban is tapasztaltuk, amikor megpróbáltuk megnézni. Égetően fontosnak tartjuk, hogy ha történt a kerületi fákról felmérés, akkor az kereshető és mindenki által hozzáférhető módon nyilvános legyen. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a III. kerületiek tisztában legyenek például azzal, hogy azok a fák, amelyeket a kerületi önkormányzat ültet, vajon a fapótlási vagy a fásítási program része. Nagyon nem mindegy ez a két dolog. Éppen ezért a zöldítési-fásítási koncepciót minél hamarabb meg kell csinálni, hogy tavasszal, amikor el tudjuk kezdeni az érdemi kertészeti munkálatokat, akkor ezt már egy egységes rendszerben tudjuk megtenni. Nagyon sok lakossági panasz érkezett korábban is arra, hogy hiába ültet az önkormányzat fákat, ezeket nem gondozza, sok esetben már a kiültetéskor ezek a fák elhaltak. Ebből jól látszik, hogy van tennivaló még a jelen rendszerben is. Amikor az hangzott el a kampány során, hogy itt nincsenek már helyek, ahova fákat lehet ültetni, megmondom őszintén, én bejártam a kerületet az előző néhány hónapban – gyakorlatilag minden szegletében voltam –, hát találtunk ilyen helyeket, és azt gondolom, hogy fogunk is találni.

– Tizenhárom év fideszes vezetés után egy teljes fiókkiürítés is lehet. Rengeteg dolgot elkezdett az előző képviselő-testület a polgármesterrel. Mi az, amit ebből folytatni kíván?

– A kerületi városvezetés hangsúlyai lesznek mások, de mindenkinek tisztelnie kell azt a munkát, amit a kerület fejlesztéséért tettek az elmúlt időszakban. Nagyon tisztelem Bús Balázs előző polgármester tevékenységének azt a részét, amelyik a közösség fejlesztéséről és arról szólt, hogy a III. kerület a kultúra egyik fellegvára legyen a fővárosban. Ezt mindenképpen fontosnak tartom tovább vinni. Nem hiszem, hogy a fürdővízzel a gyereket is ki kell önteni, ugyanis kiváló szakemberek dolgoznak az önkormányzatban, és ezeknek a szakembereknek a munkájára a továbbiakban is számítok. Nem tervezek jelentős változásokat az intézményrendszer élén, de ezt nyilván akkor fogom majd eldönteni, amikor beszélek az érintett kollégákkal, mert az ő döntésük is lesz, hogy merre haladnak tovább. A továbbfejlesztésre kell elsősorban törekedni; nem hiszem, hogy rombolással kellene kezdenem a munkámat. Nagyon értékesnek érzem azt, hogy a III. kerületben sokféle közösség él együtt. Én mindenki polgármestere kívánok lenni, azoké is, akik nem engem támogattak, azoké is, akik engem támogattak, meg azoké is, akik senkit nem támogattak. A III. kerületben együtt élünk, és azt hiszem, közösek az örömeink, közösek a problémáink is.

Karalyos J.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság