„Mindig kikacsintott az államfői szerep mögül is” – Bőröndkiállítással emlékezünk Göncz Árpádra

Hírek
Közzétéve:

A Göncz Árpád századik születésnapja alkalmából rendezett fényképkiállításnak otthont adó Óbudai Platán Könyvtár igazgatója, Pőcze Márta köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Kiemelte: „Különös öröm, hogy mi lehetünk a kiállítás első állomása, hiszen kollégáimmal mindennap tapasztaljuk, hogy mennyire keresettek a kerületi olvasók körében Göncz Árpád művei és műfordításai. Tolkien mellett többek között Hemingway- és Agatha Christie-fordításai igen népszerűek. Mindez bizonyítja, hogy Göncz Árpád szellemi öröksége a magyar kultúra szerves része.”

„A népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez – idézte Göncz Árpád gondolatát dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere megnyitóbeszédében, és személyes olvasmányélményét is megemlítette. – Göncz Árpád nem csupán mint magyar államférfi, nem csupán mint magyar író, de mint magyar fordító is meghatározó. A harmadik könyv, amelyet életemben elolvastam, A Gyűrűk Ura volt, az ő fordításában. Később többször elolvastam a regényt.”

Göncz Árpád író, műfordító, a harmadik Magyar Köztársaság első köztársasági elnökének századik születésnapjára tervezett megemlékezések sorában rendeztük meg ezt a kiállítást, hogy életének egyes epizódjait felidézzük fényképekkel.

A bőröndkiállítás remélhetőleg minél több helyre, minél több intézménybe, minél többekhez eljut. Iskolákba, hogy rendhagyó történelemórák keretében továbbadja, megismertesse Göncz Árpád munkásságát, életművét a következő nemzedékeknek.

Göncz Kinga, a lánya szintén üdvözölte a megnyitó vendégeit: „Örülök, hogy innen indul útjára a bőröndkiállítás, hiszen a harmadik kerület apám és anyám, az egész család hazája. Örülök, hogy a fiatalok is megismerhetik, milyen is volt Göncz Árpád, segíthetnek ebben ezek a fotók és a hozzájuk kapcsolódó történetek.”

Az esemény zárásaként Hámori Ildikó Kossuth-díjas színművésznő egy részletet olvasott fel Göncz Árpád Az örökség című írásából, amely 1991-ben a Hazaérkezés című novellakötetben jelent meg.

Február 10-én délelőtt, szintén a születésnap alkalmából dr. Kiss László polgármester felkereste Göncz Árpád és felesége, Göntér Zsuzsanna sírját az Óbudai temetőben, és a család körében virágok elhelyezésével és főhajtással fejezte ki tiszteletét.

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat bőröndkiállítással is tiszteleg a száz éve született Göncz Árpád előtt

Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója a megnyitón

dr. Kiss László polgármester köszöntötte a résztvevőket

Göncz Kinga, a köztársasági elnök lánya felidézte azt a Göncz Árpádot, aki „mindig kikacsintott az államfői szerep mögül is”

Szabó Tímea országgyűlési képviselő és Béres András alpolgármester az ünnepi koccintáson Göncz Kingával

Hámori Ildikó színművésznő Göncz Árpád egyik elbeszélésének részletével zárta az ünnepséget

dr. Kiss László polgármester az Óbudai temetőben a Göncz házaspár sírjánál kapcsolódott a család megemlékezéséhez

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság