Mit tegyünk, ha patkányt észlelünk, vagy ha állati tetemet látunk a kerületben? – Mi is segíthetjük a patkányirtás hatékonyságát

Hírek
Közzétéve:

Budapest Főváros Önkormányzata az RNBH Konzorciummal (Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft., Növényvédő és Kártevőirtó Kft., Bogármérnökség Kft., Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft) kötött vállalkozási szerződést a főváros teljes közigazgatási területén a patkányirtási feladatok elvégzésére.

Patkányészlelés esetén, kérjük, írjanak a Főpolgármesteri Hivatal által kifejezetten erre a célra létrehozott online bejelentő felületre:

https://patkanybejelentes.budapest.hu

vagy telefonáljanak a

06-1-327-1448-as, illetve a 06-1-327-1572-es számra.

Kérjük, írják meg az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (például élő patkány a pincében), és adjanak meg egy elérhetőséget (lehetőleg egy telefonszámot), amelyen az irtást végző munkatársak elérhetik.

Fontos, hogy a szakemberek helyszíni munkáját is segítsék: lássák el a megfelelő információkkal, és ha szükséges, biztosítsák számukra a bejutást az ingatlanba.

A kezelés a lakosság számára díjmentes.

Mi is segíthetünk, hogy a patkányirtás hatékonyabb legyen, továbbá a megelőzésben is!

  • Az utcán eldobott szemét hozzájárul a patkánypopuláció elszaporodásához. Ezért a szemetet mindig hulladéktároló edénybe tegyük. A háztartási hulladékot elzárva tároljuk.
  • Utcai ételfogyasztáskor a csomagolást, illetve a maradékot a szemeteskukába dobjuk, de legcélszerűbb hazavinni, és inkább az otthoniba dobni, különösen akkor, ha a csomagolás szelektíven gyűjthető.
  • Az elszállításra szánt holmikat csak lomtalanításkor tegyük ki, és kizárólag a kijelölt helyekre, mert a felhalmozott lomok fészkelő- és búvóhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak.
  • Ne öntsünk ételmaradékot a csatornarendszerbe, mert az ideális feltételeket biztosíthat a patkánypopulációnak. Ehelyett gondosan lezárva és becsomagolva tegyük a háztartásihulladék-gyűjtő edénybe az ételmaradékokat, illetve lehetőség esetén komposztáljuk.
  • Az épületek környékén fészkelésre alkalmas törmelékek, téglarakások, felhalmozott építőanyagok, széna- vagy szalmakazlak fészkelőhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak. Ezek megfelelő módon való tárolásával vagy elszállításával megelőzhetjük a patkányok elszaporodását.
  • Az udvaron felhalmozott tűzifát legalább 30 centiméterrel a föld felett tároljuk. A fákról lehullott diót, gyümölcsöt pedig célszerű mielőbb felszednünk a kertből.
  • A sövények alját ritkítsuk, és ősszel az avart gondosan húzzuk ki alóla.
  • A komposztot zárt komposztálóládákban helyezzük el, és ezekbe állati eredetű hulladékokat ne tegyünk.
  • A száraztáp szintén vonzó a rágcsálók számára, ezért kültéri etetéskor csak annyit helyezzünk ki, amennyit azonnal elfogyaszt a háziállatunk.
  • Ne szórjunk kenyérmorzsát, pékárumaradékot a galamboknak és más madaraknak, mert a megmaradt élelem odacsalogatja a patkányokat is.

Állati tetemek bejelentése

Ha bármilyen állati tetemet vagy állattól származó maradványt látnak a kerületben, szintén kérjük, hogy jelentsék be.

Budai Tamás felel az állati tetemek begyűjtéséért Óbuda-Békásmegyer területén, és kötelezettsége 24 órán belül az elszállításukról gondoskodni.

Bejelentést minden nap 0–24 óra között az alábbi elérhetőségeken tehetnek:

Telefonon: 06-20-264-6006

E-mailen: tamasbudai72@gmail.com

Vadon élő állatfajok – például róka, vaddisznó, borz, hód, őz, vadnyúl – esetében egyedi elbírálás történik. Ilyenkor, kérjük, a bejelentést küldjék meg mind Budai Tamás vállalkozónak, mind Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala felé az info@obuda.hu e-mail-címre, hogy szakembereink intézkedhessenek.

Köszönjük szíves együttműködésüket!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság