Mit tehetünk a gyerekek online biztonságáért?– előadás és kerekasztal-beszélgetés a gyerekkor aktuális kihívásairól az Esernyősben

Hírek Aktuális ügyek
Közzétéve:

Május 27-én újra a gyerekek lesznek a téma az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány által szervezett ingyenes előadáson, ahová szülők és szakemberek mellett mindenki mást is szeretettel várnak, aki fontosnak tartja a jövő generációinak biztonságát.

Ha szóba kerül, sokan csak legyintenek az „online biztonság” kifejezés hallatán, pedig a virtuális tér nem kevésbé veszélyes hely az arra felkészületlenek számára, mint a való világ. Az elmúlt évek, évtizedek digitális forradalma, az eszközök fejlődése és széles körű elterjedése bizony nem egyszer olyan kihívások elé állítják a modern kori szülőket, pedagógusokat és gyermekekkel foglalkozó szakembereket, amelyek leküzdéséhez csak kevéssé (vagy egyáltalán nem) támaszkodhatnak a korábbi generációk tapasztalataira. Sok esetben még a felnőttek is nehezen igazodnak ki az eszközök és alkalmazások dzsungelében, s hogy még nehezebb legyen a helyzet, az online tér elképesztő gyorsasággal változik: itt a tegnap igazságai rekordtempóban válhatnak elavult bölcselkedéssé.

Ráadásul ebben a közegben jóval előbb tudnak magukra maradni a gyerekek, mint ahogy azt gondolnánk (vagy ahogy azt a fizikai térben engednénk megtörténni). Elég egy őrizetlenül hagyott, esetleg nem megfelelő védelemmel ellátott mobileszköz, és gyermekünk máris olyan helyeken barangol, ahol jobb lenne, ha sosem fordulna meg. De ha csak a képernyőhasználat és a gyerekek fejlődése közötti kapcsolatra vonatkozó kutatások eredményeit vizsgáljuk, akkor is olyan összefüggésekkel találkozhatunk, amiket elsőre talán nem is feltételeznénk.

A harmadik kerületi gyermekvédelmi program keretében május utolsó hétfőjén megrendezendő előadáson a digitális nevelés elismert szakembereivel együtt próbáljuk meg több oldalról is megvizsgálni az online biztonság kérdését és gyakorlati tanácsokkal kiegészített útmutatást adni ebben a roppant fontos témában. Az esemény résztvevői Stáhly Katalin pszichológus, gyerekjogi szakértő, a NEMECSEK Program szakmai vezetője; Dr. Rácz Dominika jogász, és László Andrea iskolapszichológus, a Hintalovon Alapítvány önkéntes munkatársa lesznek, rajtuk kívül a Hintalovon Alapítvány két Kiskorú Kollégája is megosztja majd személyes tapasztalatait az egybegyűltekkel.

Fontos kiemelni, hogy az est programjában külön blokk foglalkozik a 6 év alatti, valamint a 6 év feletti gyerekeket érintő kérdésekkel, így több korcsoport szülei, nagyszülei, nevelői számára nyújthat hasznos információkat a program. Az előadások mellett természetesen lesz lehetőség kérdésekre, beszélgetésre is a témában.

 

Mit tehetünk a gyerekek online biztonságáért?

Időpont: 2024. május 27., hétfő, 17:00-19:00

Helyszín: Esernyős Szindbád Rendezvényterem (1033 Budapest Fő tér 2.)

Az esemény a Facebookon.

 

Várjuk kérdéseiket a helyszínen, vagy a regisztrációs lapon az alábbi linken: https://forms.gle/HXqka9HdaAiUA4Kk9

Az eseményen való részvétel nem regisztrációhoz kötött, de köszönjük, ha részvételi szándékát előre jelzi.

 

Tartsanak velünk, kérdezzenek bátran. Segítünk.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közötti, 2020 óta tartó együttműködés célja a harmadik kerületi gyermekvédelmi rendszer megerősítése, ennek egy újabb lépcsője lehet ez az alkalom, ahol sok fontos kérdésükre kaphatnak választ.

Csatlakozzanak minél többen, várjuk Önöket szeretettel!

 

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

A havi rendszerességű, ingyenes gyermekjogi tanácsadás következő időpontja.

Az alapítvány NEMECSEK Programja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság