Mondj nemet a bullyingra! – Nemzetközi szakmai programban mutattuk be drogprevenciós szabadulószobánkat

Hírek
Közzétéve:

Az Erasmus+ nemzetközi szakmai projektjébe kapcsolódott be az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ. Intézményünk jó gyakorlatként mutatta be a hazai mellett a különböző európai országokból érkező résztvevőknek drogprevenciós szabadulószobánkat és átmenetei otthonainkat.

Az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében valósul meg a nemzetközi Say no to bullying azaz Mondj nemet a bullyingra! elnevezésű projekt. A program részeként hazai partnerek mellett horvát, olasz és görög szervezetek képviselői együtt keresték fel az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ létesítményeit.

Ki azok a NEET fiatalok?

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ mint a harmadik kerület úgy nevezett NEET –nem tanuló, nem dolgozó – fiatalokkal foglalkozó intézménye kapcsolódott be a nemzetközi szakmai munkába és mutatta be kezdeményezéseit. Fókuszban ezúttal a családsegítő központunk prevenciós tevékenységei, valamint átmeneti otthonaink működtetése került.

A Say no to bullying / Mondj nemet a bullyingra! projekt a foglalkoztatásból és az oktatásból kiszoruló fiatalokat, azaz NEET fiatalokat és a velük dolgozó szakembereket igyekszik elérni. Célja a NEET fiatalok körében előforduló bullying megelőzése és az áldozatok védelme, megsegítése.

Szabadulószobánk mint jó gyakorlat

A nemzetközi projekt koncepciójával többek között az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ családi közösségi terében kialakított drogprevenciós szabadulószoba programja harmonizál különösen. A fiataloknak szánt csoportos játék lényege, hogy a résztvevők megtapasztalhatják döntéseik következményeit és több megoldási lehetőség közül választhatnak.

Családi tanácsadó központunk mint jó gyakorlatot mutatta be a nemzetközi csapatnak a békásmegyeri drogprevenciós szabadulószobát. A kábítószer-fogyasztás megelőzésének tematikájára épülő szabadulószobánk újszerű módszertanával díjakat is nyert, és több hazai település és kerület önkormányzata követte a példánkat.

Átmeneti otthonainkban segítünk, gondoskodunk, ellátunk

Szintén a nemzetközi programhoz kapcsolódóan látogathatták meg szakmai vendégeink a kerületi Családok Átmeneti Otthonát és a Gyermekek Átmeneti Otthonát.

Az előbbi otthon otthontalanná vált családok, válsághelyzetben lévő, bántalmazott szülők és gyermekeik, várandós vagy a szülészetről kikerülő anyák és gyermekeik számára tud segítséget nyújtani. A Gyermekek Átmeneti Otthona átmeneti gondozást és ennek keretében teljes körű ellátást biztosít azoknak a gyermekeknek, akik családi problémák, betegségek, lakhatási gondok miatt átmenetileg szülői gondoskodás, illetve megfelelő szülői felügyelet nélkül maradnak.

A jó hangulatú találkozón a hazai intézményekből és különböző európai országból érkezett résztvevők szívesen osztották meg egymással széleskörű, hivatásbeli tapasztalataikat és tanultak tőlünk új stratégiákat, amelyeket adaptálni tudnak saját egyedi, szakmai környezetükhöz.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság