Nagy Lajos és Piast Erzsébet nyomában – Előadások a középkori Óbudáról

Hírek
Közzétéve:

Nagy Lajos király horvát és lengyel emlékezetéről, valamint Nagy Lajos király és Piast Erzsébet királyné óbudai kapcsolódásairól hallgathatunk meg előadásokat. A középkori Óbudát megidéző programot lengyel és horvát nemzetiségi önkormányzataink szervezi.

„Óbuda, amelynek a neve a 13. század második feléig Buda!, évszázadokon át önálló, fejedelmi, királyi, majd királynéi központ volt, – nyilatkozta a Balázs Lajos-díjas Benyóné dr. Mojzsis Dóra régész, muzeológus, az Óbudai Múzeum munkatársa egy interjúban a kerületi újságnak. – Utóbbi különösen jelentős, hiszen ehhez az időszakhoz köthető az utókor által Óbuda mecénásaként is tisztelhető Piast Erzsébet királynénak, Nagy Lajos király édesanyjának a regnálása. Ehhez a korszakhoz kapcsolódnak a klarissza templom és kolostor romjai a Mókus utcában, a Szűz Mária-templom alapfal-maradványai az Óbudai Múzeum Pincegalériájában és nem utolsósorban Óbuda város pecsétje és ebből származó, ma is használatos címere.”

Benyóné dr. Mojzsis Dóra az egyik előadója a középkori Óbuda fénykorát megidéző programnak, amelyet Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervez. A Nagy Lajos király és Piast Erzsébet királyné óbudai kapcsolódásairól szól előadás a középkori történelem és az Óbuda története iránt érdeklődőnek igazi különlegességeket is tartogat.

Hasonlóan tartalmasnak és izgalmasnak ígérkezik Nagy Lajos király horvát és lengyel emlékezetét körbejáró előadás. A közép-európai integrációs kísérletet bemutató összefoglaló előadója dr. Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténész, a zágrábi és a varsói egyetem vendégtanára.

Az előadások helyszíne: Esernyős, Szindbád terem (1033 Budapest, Fő tér 2.)

Időpontja: 2024. április 25., csütörtök 18 óra

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, és kérik, hogy a mateendre3@gmail.com vagy az obudaihorvatok@gmail.com e-mailcímen jelezzék részvételi szándékukat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság