„Ne vásárold meg! Ne fogadd el!” – Július 3. Zacskómentes világnap

Hírek
Közzétéve:

„Ne vásárold meg! Ne fogadd el!” A zacskómentes világnap mottója a műanyagszatyrok használatának elkerülésére biztat. Természetesen nem csupán július 3-án.

A világnap célja, felhívni a figyelmet az egészségünket és környezetünket veszélyeztető műanyag zacskók használatára. Két katalán civilszervezet kezdeményezte a zacskómentes napot, amelynek ma már minden földrészen vannak követői.

Éljen a textil és a papír!

Tizenhat éve tartjuk a zacskómentes világnapot, és nem véletlenül kerültek a célkeresztbe a nejlonszatyrok, hiszen csak az Európai Unióban 3,4 millió tonnányit gyártanak évente! Miközben, valljuk be, a műanyagzacskókat többnyire néhány perc használat után a szemétbe dobjuk.

És éppen ez a gond, hiszen a műanyag hulladék nyolcvan százaléka a tengerekbe kerül, ezzel az egész bolygó ökoszisztémáját súlyosan károsítva. Azt viszont örömmel látjuk, hogy egyre népszerűbb a mozgalom, amely arra buzdít, vásárláshoz vigyünk magunkkal textilszatyrot, vagy válasszunk papírzacskót – és legalább négyszer használjuk! – így elkerülve a fölösleges műanyaghasználatot, mindezek a törekvések összhangban vannak legklímabarátabb önkormányzatunk elfogadott klímastratégiájával és zöldcéljainkkal.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság