Nemzetközi pályázat útján állít új szobrot Óbuda

Hírek
Közzétéve:

Az Esernyős- Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontban tekinthetők meg azok a pályaművek, amelyek a pályázatra érkeztek. A pályázat egy hosszú távú projekt harmadik állomása, melyet Pécs városa és a Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence) indított el 2010-ben azzal a céllal, hogy új köztéri műalkotások jöjjön létre. 2016-ban Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere felajánlotta, hogy budapesti régióként szívesen helyt adna egy ilyen koncepciójú köztéri szobornak, hiszen Óbuda egyik nevezetessége a Vasarely Múzeum. A kiíró önkormányzat a finn Maaretta Jaukkuri művészettörténész-kurátort bízta meg a szoborpályázat koncepciójának kidolgozásával. A pályázóknak a víz témájában nem szökőkutat kell létrehozniuk, hanem vízszobor-együtteseket vagy vízszobrokat. A víz visszatükrözi a fényt és áthatja azt a fajta optikai-kinetikus vizualitás, amely közel áll Victor Vasarely filozófiájához – vallja a kurátor.

A pályázat győztesére a beérkezett pályaműveket bemutató kiállítás megnyitóján derült fény. Az eseményen részt vett Páva Zsolt, Pécs, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere,  Nagy T. Katalin, a szoborpályázat művészeti vezetője, Horváth András és Bencze Zoltán építészek, a pécsi program vezetői, valamint Pierre Vasarely is, Victor Vasarely unokája, a Vasarely Alapítvány elnöke.

Páva Zsolt ünnepi beszédében elmondta: nagy örömére mostanában Victor Vasarely művészete reneszánszát éli, alkotásai ismét előtérbe kerülnek.

Bús Balázs személyes kapcsolódási pontokat is talált a pályázat tematikájával. Mint mondta, Vízivárosban született, horoszkópja a Vízöntő, és Aquincumban lett polgármester, így a víz motívum folyamatosan jelen van az életében. Hozzátette: Óbudán a víz a mindennapok természetes részét képezi. A polgármester elmondta azt is, hogy míg a Fő téren található Szindbád szobor kapott némi kritikát, hogy az túlságosan direkt, szándékában inkább turisztikai-, mint művészi tartalmat hordoz, addig a mostani győztes pályaművét nem érheti efféle kifogás, hiszen kellően széles spektrumot hagy az önálló értelmezésnek is.

A pályázat győztese a norvég kortárs művész, Anne-Karin Furunes pályaműve a ‘Meandering’ címet viseli. A művész a projekttel olyan művet szeretne alkotni, amely nem csupán egy szobor, hanem egyfajta pavilonként belső teret is létrehoz, miközben aktivizálja a környező zöld területet és a környék fókuszpontjává alakul. A szerkezetet összesen 60, egyenként 2 méter magas és 1 méter széles fémlap alkotná, amelyeket betonlapba süllyesztett 2,5 méter magas acéloszlopok közé rögzítenek. Az objektum alaprajza egy stilizált, a történelem során díszítésként gyakran alkalmazott meander vonal, amely a víz portréját a hullámok útján jeleníti meg. Az alkotást a kerületben állítják majd fel.

A pályázaton nyertes művet a kiíró Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata valósítja meg. A kivitelezésre 50.000 Euro áll rendelkezésre.

A pályázatról minden további információ a www.vasarely.obuda.hu weboldalon érhető el.

A kuratórium által a nyolc legerősebbnek ítélt alkotás, nagyobbrészt külföldi művészek munkái tekinthetők meg a kiállításon, amely december 16-ig látogatható az Esernyős Galériában.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság