Népszavazási kezdeményezés a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme kapcsán

Hírek
Közzétéve:

2017. március 13. napján Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testületének 6 tagja (Béres András, Burján Ferenc, Czeglédy Gergő, Mihalik Zoltán, dr. Simonka Csaba, Szanyó Miklós) helyi népszavazást kezdeményezett a helyi választási bizottságnál a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme kapcsán – tájékoztatott Kiss Anita Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatal jegyzője, a helyi választási iroda vezetője.

A helyi népszavazásra javasolt kérdés így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete oly módon alkossa meg a kerület településképi rendeletét és építési szabályozását, hogy a Csillaghegyi-öblözet védelme kapcsán a Duna főmedre mentén csak a Nánási út és a Királyok útja nyomvonala mentén legyen építhető elsőrendű árvízvédelmi védmű?„

A benyújtást követően a helyi választási iroda vezetője megvizsgálja, hogy a kezdeményezés nem ellentétes-e a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával és rendeltetésével, továbbá, hogy megfelel-e a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény megfelelő rendelkezéseinek.

Amennyiben a kezdeményezés ezeknek a rendelkezéseknek nem felel meg, a helyi választási iroda vezetője a kérdést a benyújtásától számított 5 napon belül határozattal elutasítja és a kérdést nem terjeszti a helyi választási bizottság elé. A helyi választási bizottság a kérdés hitelesítéséről vagy annak megtagadásáról a benyújtásától számított 30 napon belül dönt.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere 2017. március 13-15. között hivatalos látogatáson Lengyelországban, Varsóban tartózkodik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünneplése kapcsán, ezért nyilatkozni leghamarabb március 16-án, csütörtökön fog a kérdés kapcsán.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság