Népzenei nevelés már az óvodákban is

Hírek
Közzétéve:

népzenei nevelés az óvodákbanAz óbudai népzenei oktatás ügyének képviselete egyszerre jelent hagyományőrzést, hiánypótló képzési formát és a régizenéhez kapcsolódó kultúra értékmentését.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere szerint a hagyomány ápolásának egyik kulcsa, hogy a gyerekek minél előbb megismerkedjenek a népzene kincseivel. Ezt tükrözi az Óbudai Népzenei Iskola hatókörének mostani kiszélesítése. Az önkormányzat közvetítő szerepet játszik az iskola népzenei tanítása és a kerület óvodásainak a programba való bekapcsolásában.

Kobzos Kiss TamásHozzátette: A népzene még szélesebb körű megismertetése és megszerettetése része volt Kobzos Kiss Tamás középtávú terveinek, amit vele már nem tudtunk megvalósítani, de életműve ezzel a programmal folytatódik. –  emlékezett meg Bús Balázs november 8-án az Óbudai Népzenei Iskola egykori igazgatójáról, Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas énekesről, zenetanárárról halálának első évfordulóján.

A 2016/17-es nevelési évben induló „Néphagyományok az óvodában” programsorozat keretében ebben az évben 80, jövőre pedig további 140 speciális óvodai foglalkozás szerveznek a kerület 29 intézményében az idén 25 éves Óbudai Népzenei Iskola szakemberei, korábbi növendékei. A program során májusig 1400 kerületi óvodás ismerkedhet meg zenei anyanyelvünkkel, a hozzá tartozó mozgáskultúra alapjaival, a népi hagyományokkal.

népzenei nevelés az óvodákban A most induló nevelési program célja a magyar zenei anyanyelv megismertetése, néphagyományok ápolása mellett az, hogy szakmai segítséget nyújtson a pedagógusoknak népzenei örökségünk terjesztésében. A program során hangsúlyos szerepet kap az élő, hangszeres népzene és a tánc együttműködése, mely egy tudatos pedagógiai programra van felépítve. – fejtette ki Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója.

Fábián Éva népi ének tanár, mesemondó előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola tanára a sajtótájékoztatón kiemelte a jelentőségét annak, hogy a gyerekek abban a korban találkoznak a népzenével, amikor a legfogékonyabbak a zene és a tánc ritmikájának a befogadására.

Fábián Éva népzeneA sajtótájékoztató végén a Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájába járó gyermekek  Gundiné Szerényi Andrea útmutatása mellett, bemutatták a népzenei nevelés néhány elemét, majd Fábián Éva előadásában egy népmesét hallgathattak meg a részt vevők.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság