Óbuda, a trend városa – színes utcabútorok a Fő téren

Hírek
Közzétéve:

SBA_4962 Hogyan kerülhetnek a Fő tér patinás épületei közé modern, élénk színű, akár „szertelenné” is formálható mobil utcabútorok? Az eddigiektől eltérő, talán meghökkentő látványt nyújtanak a „köztéri alkotások”, egyúttal meg is törik a már megszokottakat.

Pozsár Péter, a Hello Wood társalapítója elmondta: a III. kerületi az első önkormányzat, ahol nyitott kapukat döngettek. A tízéves csoport projektjeiben dizájnerek, építészek, SBA_4984tájépítészek alkotnak. Programjaikra, táborukba a világ minden részéből érkeznek. Az önkormányzat vezetése további közös projekteket is szeretne létrehozni, ezért a Hello Woodnak állandó helyszínt biztosítanak a Zichy-kastély egyik szárnyában.

Patinás kontra modern?

Bús Balázs polgármester az utcabútorok kihelyezésekor elmondta: – Alapvetően nyitottak voltunk a kezdeményezésre. Korábban is hallottam az igencsak kreatív Hello Wood csoport tevékenységéről. Amit ők, főleg a szociális építészet terén végeznek, nagyon újszerű gondolatok mentén alakulnak. Nagyon izgalmas projekteket hoznak létre, és reményeim szerint ilyenekből egyre többet meg tudunk majd valósítani. Persze mindig vannak olyanok is,  akik azt gondolják, hogy egy hagyományos térbe modern, újszerű dolgokat nem lehet elhelyezni. Én nem így gondolom. Ráadásul, ha valaki ismeri a tér körül lévő múzeumokat, akkor tudhatja, hogy gyakran a Kassák és a Vasarely Múzeum miatt látogat a kerületünkbe – elsősorban – sok külföldi. Ezen művészek munkái és a közvetített modernitásuk turisztikai jelentőséggel bírnak. Érdemes erre építeni, ezt Óbudának ki kell használnia.

SBA_4965Fő tér, ami a közösségé

Szeretnénk ha a Fő tér egyre inkább a közösségek kedvelt színtere lenne. Ezért kell olyan funkciókat létrehozni, melyek ezt lehetővé teszik. Ezért szervezünk ide programokat, projekteket, ezért alakítottunk ki egy galériahelyiséget, és alakíttattuk át a gázfogadó állomás épületét és nyitottuk meg benne a Gázlámpa Kioszkot. Aki erre jár, azt is láthatja, milyen népszerű az óriás sakktábla, melyből Békásmegyeren és Kaszásdűlőn is szeretnénk majd létrehozni egyet-egyet – fejtette ki a polgármester, aki hangsúlyozta: – Az önkormányzat vezetése azzal a céllal támogatta a színes, geometrikus formájú utcabútorok elhelyezését, hogy tovább erősítse a jó adottságú Fő tér közösségi funkcióját. Ebből adódóan jó ötletnek találtuk, hogy olyan utcabútorokat helyezzünk el, melyek, amellett, hogy művészeti értéket hordoznak, az erre járók egy kis megpihenésre, kisebb közösségi csoportok, fiatalok találkozóhelyként használhatnak.

Sz.Cs.

Tekintse meg az utcabútorok kapcsán készített interjúkat!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság