Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2020. évi komposztálási akciója – Hasznos tudnivalók, érdemi segítség

Hírek
Közzétéve:

Egy átlagos háztartásban körülbelül az összes keletkező hulladék 20–50 százaléka (!) szerves anyag, amit akár komposztálni is lehet. A komposztálás manapság egyre elterjedtebb. Azok, akik kertes házzal rendelkeznek, egyre többször vásárolnak vagy készítenek komposztládát, hogy így segítsék a termőtalajt az értékes tápanyagok visszapótlásában, ezáltal elősegítsék a fenntartható környezetvédelmet.

A komposzt a kertben termett és a kerten kívül keletkezett szerves anyagok oxigén jelenlétében végbement bomlásának (korhadásának) a végterméke. A komposztláda azonban nem mindenki igényeit elégíti ki – sokan bár előszeretettel és lelkiismeretesen használják, de nem szeretik, mivel a tároló belerondít a kertjük összképébe.

Ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a mostani komposztálási akciója során nem komposztkeretet, hanem komposztálózsákot fog adni térítésmentesen a lakosság részére, ezzel is tudatosítva, hogy milyen fontos folyamat ez a természet körforgásában és a tápanyagok földbe való visszajuttatásában.

A legáltalánosabb kérdésekre Burján Ferenc alpolgármester segített válaszolni.

Hol gyűjtsük?

A komposzt alapanyagait a kert egyik, lehetőleg félárnyékos sarkában gyűjtsük össze rétegekben felhalmozva. Minél többféle anyagból készül a komposzt, annál gyorsabb lesz a korhadási folyamat, és annál jobb minőségű végtermékhez jutunk. Ha viszont nem áll rendelkezésünkre más hely, csak a lakótelepi konyhánk, és nem akarunk a lakásunkban gilisztákkal bíbelődni (bár megpróbálhatjuk, van, aki lakásban is így csinálja!), akkor beszerezhetünk egy komposztálózsákot, amelyet egy szemeteskukához hasonló tárolóedénybe teszünk bele, amelyben komposztálási folyamat folyamatosan lezajlik.

Mi legyen a kész komposzttal, ha nem tudjuk kertészkedéshez felhasználni?

A komposzt egy év alatt barna, homogén, szagtalan, jól kiszórható anyaggá válik, amely kiválóan alkalmas esetleg a szobanövények földjének javítására, a balkonládákba való ültetéshez, de ha ehhez is túl sokat termeltünk, akkor felajánlhatjuk a kerttel rendelkező ismerősöknek, rokonoknak is.

Miből lehet komposzt?

Komposztálható például a krumpli és a zöldségek héja, a tealevél (figyeljünk oda, hogy filter nélkül kerüljön a tárolóba) és az őrölt kávézacc is. Nem ajánlatos citrusféléket és hagymát a komposztba dobni, a savasságuk miatt ugyanis kipusztítják a gilisztákat. Az összetört tojáshéj viszont javítja a komposzt minőségét. Húst se tegyünk bele, mert bár biohulladék, beköpik a legyek, és irtózatosan büdös bomlás közben…

Kertes házban erre alkalmas a most lehulló lomb, az évelő virágok levágott szára, a kiszedett zöldségek levele, szára, tőzeg, a lekaszált fű, a papírhulladék és még sok más szerves anyag. A lekaszált füvet össze kell keverni egyéb anyagokkal (például lombbal), mert ha kiszárad, akkor nem korhad el, ha pedig nedves, akkor a korhadás helyett megpenészedik! Kiváló minőségű humusz képződik a lehullott levelekből. A kipréselt, sőt a kifőzött szőlőtörköly is alkalmas a komposzt gazdagítására. Idekerülhet a borsó, a bab, a dinnye szára, az évelő és egynyári virágok ősszel letermelt hajtása, a dinnye héja is. Vidéken könnyen hozzáférhető a gabonaszalma, a törek, a kukoricaszár, a napraforgó- és dohányszár. A komposztba kerülhet (legfeljebb 10 százalék arányban) csomagolópapír és újságpapír is. Kitűnő komposztalapanyag a gombapincékből kikerülő közeg, amely igen értékes szerves anyagokat és tápelemeket is tartalmaz.

Mi nem való bele?

Nem való a komposztba műanyag hulladék, cserépdarabok, üveg, fémek, kövek és más, el nem bomló, szervetlen anyag. Nem való bele a bomló és bűzös ételmaradék, a cigarettacsikk, rongyok és szövethulladékok, faforgács. Ne tegyük a komposztkazalba a színes folyóiratok papírját!

Lehet-e komposztálni a diófák levelét?

Ősszel gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a diófa levelei komposztálhatók-e, vagy akár hagyhatjuk-e lebomlani a fa alatt őket. Tévhit, miszerint a dió levelét nem szabad komposztálni. Annyiban viszont figyeljünk oda, hogy friss levél ne kerüljön a komposztálóba, mert valóban vannak benne növekedés gátló vegyületek. A komposztálási folyamatok során azonban hasonlóan a többi más anyagokhoz, ezek a vegyületek is teljesen lebomlanak, és teljesen eltűnnek ezek a növekedés gátló anyagok.

Készíthetünk lombkomposztot is?

Amennyiben a kertünkben vagy a házunk környezetében ősszel túl sok lehullott lomb keletkezik, akkor külön lombkomposztálót készíthetünk. Ehhez viszont figyelembe kell vennünk a levelekben lévő növekedésgátló vegyületet, ezért a komposztálás is hosszabb idő alatt megy végbe. Míg a komposztáláskor általában baktériumok működnek közre, addig a lomb esetében a gombák végzik el ezt a feladatot – amihez több fényre van szükségük.

Mit nyerünk a komposzt készítésével?

Tél elmúltával és tavasz közeledtével előbújnak az első virágok. Jól tudjuk, hogy a földdé érett, morzsás szerkezetű, szagtalan, könnyen kezelhető komposzt a kerti növények legfontosabb tápszere. Az ősszel eltett komposztnyersanyagot át kell forgatni, és meg kell szellőztetni, hogy a korhadásnak indult szerves rostanyagok felgyorsuljanak, amelyek a talajba kerülve tovább bomlanak. A korábban keletkezett humusszal keveredve lehetővé teszik, hogy a növények gyökérzete felvegye és hasznosítsa a talajban levő, vízben feloldódott tápanyagokat és mikroelemeket (vas, réz, magnézium, mangán, cink, bór stb.), amelyeknek a hiánya számos betegség okozója lehet, de a komposzt pótolja ezeket a hiányokat. A komposzt javítja a talaj fizikai szerkezetét, a laza, homoktalajokat kötöttebbé, a nagyon kötött, tömődött agyagtalajokat pedig levegősebbé, könnyebben művelhetővé teszi. Kiválóan alkalmas a talaj felszínének takarására, ami csökkenti a gyomosodást, a talaj felmelegedését és kiszáradását.

 

KOMPOSZTÁLÁSI AKCIÓ 2020

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást szeretné tovább népszerűsíteni a lakosság körében. Ezért térítésmentesen biztosít a lakosság részére (III. kerületi lakcímkártya bemutatása mellett) komposztálózsákokat, amelyekből minden társasház és családi ház 10-10 db-ot igényelhet (a készlet erejéig).

 

Az akció időtartama: 2020. 11. 09–13.

Komposztálózsák: összesen 6500 db zsákra lehet pályázni (a zsákok egyenként 80 literesek)

Pályázhatnak: társasházak, családi házak (10-10 db igényelhető)

Regisztrációs e-mail-cím: (a pontos cím és a darabszám megjelölésével) broll.eszter@obkf.hu

Átvételi cím: a Pók u. 1. alatti telephelyünkön lehet átvenni

Időpont: hétköznap 8–14 óra között

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság