Óbuda legyen a legzöldebb kerület!

Hírek
Közzétéve:

Az önkormányzat környezetvédelmi fenntarthatósági programjában 2015 és 2020 között meghatározták a kerület e területre vonatkozó stratégiáját. Mi tette szükségessé az új dokumentum létrehozását?

Ez egy átfogó, középtávú koncepció, melyben minden olyan tervünk szerepel, amit a környezetvédelem területén szeretnénk megvalósítani, igazodva a főváros környezetvédelmi programjához, valamint magasabb szintű jogszabályokhoz. Fontos tudni, hogy az önkormányzat ezt a típusú tevékenységét önként vállalt feladatként végzi. A Guckler Károly program konkrét cselekvési tervet tartalmaz, határidőkkel és költségvonzattal megjelölve, amit az elkövetkezendő két évben szeretnénk megvalósítani.

Guckler Károly a XX. század elején a természet és környezet védelme valamint fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységével előfutára volt napjaink fenntartható fejlődést képviselő gondolkodásának. Az ő szellemi örökségét magunkénak érezve választottuk rövidtávú, (2017-19 – a szerk.) vonatkozó környezetvédelmi programunk névadójává.

Hogyan foglalná össze, miről szólnak a célkitűzések, és a lakosok mit várhatnak azok megvalósításától? Számítanak-e az itt élők közreműködésére?

Önkormányzatunk kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy a szerencsés adottságoknak köszönhetően, a természeti értékekben gazdag kerületben az élhető és fenntartható környezetet megőrizzük, fejlesszük és védjük.

Arra törekszünk, hogy a városfejlesztéssel óhatatlanul együtt jelentkező környezeti konfliktusokat a lehető legalacsonyabb szintre szorítsuk, és a fejlesztések során a környezetvédelmi szempontokat maximálisan érvényesítsük. Ez a törekvés csak akkor lehet sikeres, hogyha a kerületben élők kinyilváníthatják véleményüket a fejlesztésekkel kapcsolatban, hogyha támogatják azokat, hogyha aktívan részt vesznek az önkormányzat környezetvédelmi tevékenységében. Az önkormányzat és a lakosság együttműködése az utóbbi években egyre intenzívebbé vált a közösségi tervezések, a lakossági fórumok, a takarítási akciókban való részvétel során.

Számos folyamatban lévő és futó programunk van e területen, gondolok itt akár a takarítási akcióra. A Guckler Károly program egyes feladatainak végrehajtása során mindvégig a fenntartható fejlődés elősegítése, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet, az erre épülő közösségi aktivitás erősítése a vezérelvünk. Már eddig is kiemelkedő eredményeket értünk el a zöld közterületek fejlesztése, az energia-hatékony fejlesztések, a prevenciós egészségprogram terén. A közösségépítés újabb állomását jelentették a megújítandó zöld közterületek közösségi tervezései, a civil szervezetek aktív részvétele a környezetvédelmi akciókban, az újabb közösségi kert létrehozása. Fásítási programunkkal szeretnénk elérni, hogy Óbuda legyen a legzöldebb kerület. A közösségi faültetésben a lakosok, kerületi vállalkozások, cégek részvételére is számítunk. Ez a program idén indul, reményeink szerint a Városfejlesztő Kft-vel összehangolva sikerül megvalósítani a kitűzött célunkat.

Folytatódnak a korábbi években elindított és népszerűvé vált lakossági akciók, köztük a „Takarítsuk ki Óbudát!”, a veszélyeshulladék-begyűjtések, a muskátli akció, újra kiírásra kerültek a zöldfelület gondozási és a környezettudatos nevelést segítő pályázatok. Budapest első Tündérkertje Békásmegyer-Ófaluban jött létre az őshonos magyar gyümölcsfák megmentése érdekében. Azóta még egy Tündérkertet átadtak, és több közösségi kertet üzemeltet a kerület a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2014-ben KlímaSztár Díjat, 2016-ban pedig Közbeszerzés Zöldebben Oklevelet kapott. Az önkormányzat hivatalai és intézményei, gazdasági társaságai mindent megtesznek azért, hogy környezetünk állapotát megóvjuk. Nagy siker és elismerés Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata számára, hogy a budapesti kerületek közötti versenyben elnyertük a Virágos Magyarország különdíját, valamint hogy 5. alkalommal nyertük el a Kerékpárosbarát Munkahely címet – tette hozzá Kelemen Viktória alpolgármester.

További információkat találhat a www.megujulo.obuda.hu oldalon

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság