Óbuda Napja 2021 – Ünnepeljük együtt izgalmas online programokkal

Hírek
Közzétéve:

Május elején újra együtt örülhetünk egyik legfontosabb közös ünnepünknek, Óbuda Napjának. Sajnos idén sem találkozhatunk személyesen, hogy együtt vegyük ki a részünket az örömünnepből, a megemlékezésekből, a tiszteletadásokból, ám igyekszünk online programjainkkal visszacsempészni az otthonokba azt a hangulatot, amelyet, reméljük, jövőre már személyesen találkozva élhetünk át.

Online programjaink már Óbuda Napját megelőzően elérhetőek. Minden korosztály számára érdekes, vidám, tartalmas néznivalókkal tesszük színesebbé kerületünk jeles ünnepét.

Érdemes folyamatosan böngészni az Óbudai Kulturális Központ oldalait, az ÓKK és házai színes programokat kínálnak kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Ovisoknak, kisiskolásoknak szól a Tulipáncsokor-készítés origamitechnikával című videó. Ez alapján a legkisebbek is bátran belevághatnak a pompás tavaszi csokor elkészítésébe, arról nem is beszélve, hogy az origamitulipánok elkészítését bemutató részletes videó követése pompás családi kézműves program lehet. A program május 15-ig tekinthető meg az ÓKK Facebook-oldalán.

 

 

A Békásmegyeri Közösségi Ház Aprók játéka a Kolompos Együttessel 15 percben című előadása mondókákkal, énekekkel, vidámsággal teli játékos színháza remek családi kikapcsolódást ígér. A Tavasz című epizód május 31-ig látható, míg a Húsvét címet viselő részt július 5-ig nézhetik meg kicsik és nagyok. A vidám színházi előadás a Ház Facebook-oldalán látható.

 

 

Környezettudatos felnőtteknek szól az Ökoestek – Natura 2000 előadás-sorozat két epizódja, amelyek május 31-ig tekinthetők meg a Békásmegyeri Közösségi Ház Facebook-oldalán. A globálisan megjelenő környezeti változások új kihívásokat jelentettek és jelentenek napjainkban is. Az Ökoestek előadás-sorozat ezeket a kihívásokat állítja reflektorfénybe.

A színházak kedvelőinek igazi kultúrtörténeti csemegével kedveskedünk a Színházi kulisszák mögött – József Attila Színház című előadással. Szebényi Ágnes színháztörténész, múzeumpedagógus a színház közel hét évtizednyi történetéről színészek, rendezők és előadások mentén mesél, felelevenítve a 20. századi magyar színháztörténet egy rendkívül izgalmas szeletét. A műsor május 31-ig lesz látható.

Az online programok mellett kuriózum, hogy Tóth-Piusz István fotográfus képei szabadtéren tekinthetők meg a Békásmegyeri Közösségi Ház árkádkiállításán. A Képek az esőben címet viselő tárlatról a művész többek között így vall:  „Szívesen fotózok tükröződéseket, elkapott pillanatokat, épület- és egyéb részleteket, illetve készítek streetfotókat és minimál fotókat. Mint hobbifotós, hittel vallom, hogy a jó fotó titka: kamera + nyitott szem + egyéni látásmód. Kamerám biztosan van.” A kiállítás szeptember 10-ig tekinthető meg.

 

 

A  Csillaghegyi Közösségi Ház online programjához érdemes csatlakozni. Facebook oldalukon május 7-én Schäffer Erzsébet írónő előadását hallgathatjuk meg Válogatott perceim címmel. A bensőséges, személyes történetekből szőtt előadás-sorozatban az írónő olyan gondolatokat oszt meg velünk, melyek kapaszkodót jelenthetnek ezekben a válogatottan nehéz időkben. Néhány  történet, pár szó ad fogodzót, pozitív töltést addig is amíg újra találkozhatunk.

 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ  online előadásait is ingyenes kínáljuk a 3K Facebook-oldalán.

Május 9-ig tekinthető meg az Óbudai séták befejező része, amelyben a Krúdy-negyedről beszélget Barabás Éva. Vecsei H. Miklós színész mesél gyermekkora kedvenc helyeiről. Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője feleleveníti a Fő téri koncertélményeit. Alföldi Róbert színész pedig megidézi Krúdy szellemét. Tartsanak velünk!

Május 4. és május 16. között rejtvénnyel, mesével, természetvédelemmel várja Mimó és Csipek vándorkiállítása címmel kirakatkiállítás és rejtvényjáték a gyerekeket a 3K-ban. Megtekinthetők mesekönyveik, a meseuniverzum bábfigurái, gyermekrajzok a foglalkozásokról és még sok minden más, ami a már több mint tíz éve működő Bábozd Zöldre (Környezeti Nevelési) Egyesülethez kapcsolódik. Ha a kicsik szemfülesek még a rejtvényünket és a megfejtését is megtalálhatják a kirakatban. Ha valódi kiállításra vágynak, látogassanak el Kaszásdűlőre, és feltárul a mesevilág!

 

Az eseménydús programokat Óbuda Napja nagykoncertjei teszik teljessé. Május 8-án és 9-én az Óbuda Média oldalán és itt, a honlapunkon is ünnepi koncertekkel kedveskedünk a kerület lakóinak.

Május 8. 11.00 órai kezdettel lesz látható Farkasházi Réka és a Tintanyúl online koncertje, amelyre mindenkit szeretettel várunk. A koncerten olyan népszerű dalok szólalnak meg, mint a Apa, hova futsz?, a Kacsaláb, a Gödör az ég vagy a Család a legnagyobb kincs.

 

 

Május 8-án 17 órától az igényes, sajátos hangzású zenét kedvelő fiataloknak és örök fiataloknak zenél Űrlénykirály x Galambos Péter. Az online koncert dalai között József Attila és Radnóti Miklós egy-egy megzenésített versének előadását is élvezhetjük.

 

Május 9-én 11 órától a programsorozat záróakkordjaként az Óbudai Danubia Zenekar fantasztikus előadásában hallgathatjuk meg Rossini G-dúr szonátáját és Mozart Kis éji zene című szerenádját. A 29 fős vonós zenekar bravúros játékával búcsúzunk Óbuda Napjának színes programkavalkádjától.

 

Tartsanak velünk idén is, ünnepeljük együtt Óbuda Napját!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság