Óbuda Napja – Tizenkettő nem egy tucat

Hírek
Közzétéve:

Óbudán komoly hagyománya van annak, hogy május első hétvégéjén színpompás forgataggal ünnepelnek a kerületben élők. Az Óbuda Napja immáron 12. éve szórakoztatja az idelátogató közönségét, egyre nagyobb sikerrel.

Idén már három napon át, több helyszínen zajlanak a programok. Az események központja a Fő tér és környéke, de a kerület számos pontja kínál kellemes kikapcsolódást az itt élőknek, ide látogatóknak. Ingyenes koncertekkel, gyermekprogramokkal, Civil udvarral és gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket.

Az Óbuda Napja kezdőprogramja a Fő téri Esernyősből indul: május 3-án, csütörtökön 17.00 órakor a harmadik kerületi művészek kiállításmegnyitójával. Ezen a nyitónapon azonban, ugyanebben az időpontban a Kassák Múzeumban, az Aquincumi Múzeumban és az Óbudai Platán Könyvtárban is lesznek programok

A programok a következő napon, május 4-én, délután a Fő téren folytatódnak A Kutya Vacsorája koncerttel, amely után a jó hangulatot az Ivan & the Parazol biztosítja. A 4-ei programok a Fő téren kívül is több helyszínen zajlanak, a Kassák és a Kiscelli Múzeumban, illetve a Szent József Házban is.

Május 5-én, a Fő téren napestig kínálják finomságaikat a kitelepült vendéglátóhelyek: minőségi pálinkák, bor- és sörkínálat, nemzetközi és hazai ízek, street food és édes finomságok széles választéka várja a vendégeket. Az Esernyős szobroknál kialakított borudvar sok kiváló borvidék borászatával várja a borok szerelmeseit. Lesz kézműves vásár, színjáték-automata, ezernyi más játék és látnivaló, de akár egy korabeli hangulatot idéző utazás is tehető Óbuda utcáin egy múlt századot idéző fiákeren.

A nagyszínpadon délelőtt Halász Judit ad koncertet a gyerekeknek, majd a Langaléta Garabonciások következnek, utána pedig a Kincső Néptáncegyüttes műsora. Délután a Blahalouisiana, Budapest Voices majd este 20.30-tól a Kiscsillag lép színpadra.

A Zichy udvarban is sűrű programok lesznek. Itt a civil szervezetekkel ismerkedhetnek, egészségügyi szűrővizsgálatokon vehetnek részt a felnőttek, a kicsiket pedig ezernyi játék várja.

A Kórház utcában szabadtéri kiállítás nyílik Templomok a talpunk alatt címmel a középkori Óbudáról. Köszöntőt mond Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere, a kiállítást Népessy Noémi az Óbudai Múzeum igazgatója nyitja meg.

A Kobuci kert ebben az évben központi helyszínné válik: 15.00 órakor Bús Balázs polgármester adja át a kerületi kitüntetéseket: az Óbuda Díszpolgára címet, az Óbuda Kultúrájáért díjat, a Pro Óbuda díjat, az Óbuda Sportolója díjat, valamint a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet. Az átadó előtt a Danubia Zenekar kamaraformációja zenél. Az esti programokat a Petruska, később pedig a Nana Vortex koncertje zárja.

A hagyományokhoz hűen a békásmegyeri Csobánka tér ad otthont a Közbiztonsági nap rendezvényeinek, mely kutyás- majd katasztrófavédelmi bemutatóval indul. Ebéd után a rendőrzenekar koncertjét hallgathatják, s ezután kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, majd Kelemen Viktória alpolgármester adja át az Óbuda Közbiztonságáért díjat.

Délután a Braunhaxler Dalkör, Bognár Szilvia, a Gólyalábas mutatványos kompánia és a Budapest Ragtime Band szórakoztatja a közönséget. Egész nap itt lesz az Óbudai Egyetem a Tudományos Placcal, lesz kutyás bemutató, vidámpark, lovas és motoros járőrök, szakmai sátrak, vetélkedők.

Csillaghegy Napja is változatos programokat kínál idén a látogatóknak. A Mátyás király út egy lezárt szakaszán a Rutkai Bori Banda gyermekkoncertje nyitja a sort, majd Puskás Péter alpolgármester köszöntője után kóstolhatja meg mindenki Csillaghegy tortáját a Cserfalvi Cukrászda jóvoltából. A kalóriák letáncolásához a Kis Göncöl tagjaitól leshetünk el tánclépéseket. A főként alsó tagozatos gyerekekből álló táncegyüttest a Bazseva zenekar kíséri.

Ezután a Fodros Általános Iskola és a Csillaghegyi Általános Iskola szórakoztatja a közönséget előadásával. Az iskolások után a Cassandra Táncművészeti és Sportegyesület műsora, a Freak Fusion Cabaret lép színpadra, majd a Turbó Méhek koncertje következik. Nem maradhatnak ki a programból a közönség nagy kedvencei: Berecz András különleges meséléssel csal mosolyt az arcokra, majd a Göncöl Néptáncegyüttes előadása következik, amely végül táncházzá alakul. A nap záró koncertjét Csillaghegyen a Charlie Band adja.

A részletes műsort megtalálják a rendezvény műsorfüzetében, az obudanapja.hu oldalon és a rendezvény Facebook és Instagram oldalán.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság