Óbudai hagyományok advent idején

Hírek
Közzétéve:

Az óbudai vendéglátás aranykorát még gyerekként, fiatal lányként követhette végig a szerző, hiszen családja nagy része vendéglős, kocsmáros volt. Így vegyült a kutatómunka személyes élményekkel az óbudai vendéglátás történetével foglalkozó Kockás abrosz, jó kadarka című könyvében.

Ezt követte az Óbuda régi ízei című rendhagyó szakácskönyve, melyből az Óbudán élő nemzetiségek konyháinak különbségeit és azonosságait ismerhetjük meg a recepteken keresztül. A nemzetiségek konyhaművészeteinek egymásra hatásán keresztül kapunk hiteles képet arról, hogy a különböző kulturális identitású közösségek, családok békében megfértek egymás mellett Óbudán.

A szerző családja ünnepi szokásainak egyike, hogy december 13-án, Luca napon néhány szem friss búzát elültettek, hogy karácsonyra kikeljenek, ami szimbolizálta a jövő évi termés bőségét. Luca nap estéjén régen fokhagymás lángost kellett enni, hogy a szagot nem kedvelő gonosz boszorka éjjel messze elkerülje a ház lakóit.

A karácsonyi ünnepi vacsorát december 23-án és 24-én böjtös étkezés előzte meg, rántott leves és grízes tészta volt az ebéd. 24-én délelőtt régi hagyomány volt, hogy a családtagok kimentek a temetőbe meglátogatni elhunyt szeretteiket. Az egyszerű, hideg ebéd elfogyasztása után a családfők elvitték a gyerekeket sétálni, esetleg meglátogatták egyedülálló rokonaikat. Mindeközben az anyák elkészítették az ünnepi vacsorát és közben még a fenyőfát is feldíszítették, ami alá kerültek az ajándékok.

Szentestén az asztalra hagyományosan a ponty belsőségeiből és sok zöldséggel készült halleves került, a többi részéből lett a rántott hal lilahagymás burgonyasalátával és az elmaradhatatlan aszalt szilvás, narancsos kompót. A vacsorához vörösbort vagy forralt bort ittak a felnőttek, hiszen az ünnepi asztalra is mindig került a hagyományos óbudai kadarkából. Másnap, 25-én a család együtt reggelizett, a felnőttek kávét, a gyerekek kakaót friss kuglóffal. Az ünnepi ebédre sok helyen libaaprólék levest tálaltak fel, majd egészben sült ropogós libasült és ludaskása következett. A mákos vagy diós bejglit csak karácsonykor, 25-én szelték fel.

Végezetül kipróbálhatunk egy óbudai különlegességet, a Hideg halvacsorát:

Hozzávalók:

2 db hering, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál mustár, 2 db kockacukor, só, bors, 1 db zeller, 20 dkg zöldbab, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg főtt burgonya, 2 db ecetes uborka

A heringek fejét levágjuk, szálkájukat kifejtjük, a halak húsát kisebb darabokra vágjuk. A hal tejét jól összenyomjuk és elkeverjük az olajjal, mustárral, cukorral, borssal és egészet felforraljuk. Egy tálban összekeverjük az apróra vágott zellerrel, zöldbabbal, répával és a főtt krumplival. Végül hozzáadjuk a karikára vágott uborkákat. Lefedve, fogyasztás előtt pár órát pihentetjük.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság