Óbudai Platán Könyvtár: 20 éve az olvasásért, a kultúra szolgálatában Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Platán Könyvtár 20 éve gondozza, gyarapítja, teszi hozzáférhetővé látogatói részére a mára már 70 ezer könyvből, hangoskönyvből, folyóiratokból, filmekből álló állományát, azzal a céllal, hogy a kisgyermekes családoktól kezdve a tini és aktív dolgozói korosztályon át egészen a nyugdíjasokig mindenki megtalálja az őt szórakoztató vagy segítő olvasmányokat.

Közkönyvtárként miden műfajban szinte minden témát lefedve szerzi be a könyvtár az újdonságokat és a klasszikusokat. A mesekönyvektől kezdve a képregényeken, a krimiken, a klasszikus szépirodalmon keresztül a kortárs irodalomig vagy a szakkönyvekig széles műfaji palettáról válogathatnak a látogatók.

A könyvtár az alapfunkciójának számító kölcsönzési szolgáltatás mellett kiemelt figyelmet fordít az olvasáskultúra és a környezetvédelem népszerűsítésére, felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal, speciális zöld szolgáltatásokkal és a könyvmegállók üzemeltetésével.

Az évforduló alkalmából 2020. október 9-én ünnepi díszbe öltözik a Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára és játékra hív minden olvasást kedvelőt. Aki október 9-én a könyvtárak egyikébe ellátogat és megpörgeti az ott kihelyezett szerencsekereket, akár egy éves könyvtári tagságot vagy ajándékkönyvet is nyerhet.

Mindemellett azok, akik szintén 2020-ban töltik be 20. születésnapjukat a 20 éves kedvezmény keretében ingyen iratkozhatnak be vagy hosszabbíthatják meg könyvtári tagságukat a központi és fiókkönyvtárban egyaránt.

„Törekszünk arra, hogy kapcsolatot építsünk ki az olvasókkal, hiszen mindenki számára fontos, hogy felgyorsult világunkban olyan helyet találjon, amely segíti az elmélyülést, a megélés lehetőségét, ami teret és lehetőséget nyújt a minőségi együtt töltött időre. Természetesen mindezt jelenleg az egészségügyi előírásokat betartva, felelősen tesszük” – mondta el Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

Az Óbudai Platán Könyvtár története:

1999-ben az önkormányzat, mint fenntartó megalapította a szakmailag önállóan működő Óbuda-Békásmegyer Platán Közművelődési Könyvtárat, ami 2000 októberében kezdte meg jelenlegi formájában működését az Aquincumi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával egy épületben. 2003-ban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bezárta az Ezüsthegy utcai tagkönyvtárát, melynek megszűnő állományát az óbudai önkormányzat átvette, és a Békásmegyeri Közösségi Házban a Platán könyvtár fiókkönyvtáraként helyezte el. A fiókkönyvtár a Csobánka téren 2004-ben meg is kezdte működését.

2007-ben a Platán Könyvtár elindította Könyvet Házhoz szolgáltatását és külön gyerekkönyvtári részleg került kialakításra a központi könyvtárban, hogy a legkisebbek is élvezettel és számukra megfelelően használhassák a könyvek birodalmát, és megkedveljék a betűk és tudományok világát.

2018-ban az Ezüsthegy utcai volt könyvtár épületet az önkormányzat felújította, új helyet biztosítva ezzel a Platán Könyvtár fiókkönyvtárának, mely a költözést követően új névvel, új szolgáltatásokkal kezdte meg működését.

Az Óbudai Platán Könyvtár 2016-ban köteleződött el a zöld szemléletű könyvtárrá válás mellett, ami 2018-ban, a fiókkönyvtár költözésével teljesedhetett ki, ahol a zöld szemlélet azóta is komplexen áthatja az intézmény működését. A könyvtár küldetésének tekinti a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a környezettudatos viselkedés propagálását. A kölcsönzés önmagában is környezetbarát szolgáltatás, de ezen túl mind két könyvtár nagy figyelmet fordít a zöld szemléletet és ökotudatosságot népszerűsítő könyvállomány kialakítására, és arra, hogy a kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne lehessen az olvasásnak, a kulturális programoknak és a közösségi kertészkedésnek.

Az Ezüsthegyi Könyvtárban a gyerekeknek és felnőtteknek szóló ökorendezvények mellett olyan speciális zöld szolgáltatások is bevezetésre kerültek, mint a fűszerkert, minta tankert, herbateázó és limonádézó vagy a Magyarországon egyedülálló magkönyvtár.

A könyvtár fenntartható fejlődésért végzett munkáját, környezetvédelmi szemléletformáló törekvéseit a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban nemzetközi Zöld Könyvtár Díjjal ismerte el.

„Közkönyvtárként a jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy az irodalom és kultúra közvetítése mellett a környezetvédelmet is közelebb hozzuk az emberekhez, a könyvtár adottságaival, eszközeivel segítsük a szemléletformálást mindennapjaink környezettudatossá tételében” – emelte ki Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság