ÓBudaPest – 150 ÉVE EGYÜTT képzőművészeti pályázat

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2023-ban „ÓBudaPest – 150 ÉVE EGYÜTT” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.

2023-ban – a korábbi évek sikerrel megrendezett kiállításai után – immár hetedik alkalommal hirdeti meg Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az Óbudai Képzőművészeti Tárlatot, melynek a Fő téri Esernyős Galéria (1033 Budapest, Fő tér 2.) ad ismét otthont.

Az eddig megrendezett tematikus tárlatok, a 2016-os „Óbuda-Aquincum, személyes utak egy antik világba”, illetve a 2017-es „Szindbád – Óbuda”  a városrész múltját helyezték a fókuszba. Ezzel szemben a 2018-as „Nap mint nap – jelen idő Óbudán” címmel meghirdetett kiállítás már jelenkorunk kihívásaira, jelenségeire reflektált. 2019-ben a jövő témájának felvetésével továbbléptünk az időben, s az alkotókat arra ösztönöztük, hogy műveikkel – a képzőművészet asszociatív nyelvén – egy lehetséges jövőképet, a ma sejtéseit, érzéseit vetítsék elénk. Így született meg a „Futura Óbuda – a jövő Óbudája” című tárlatunk. 2021-ben „Genius loci – a hely szelleme” címmel rendeztük meg a legutóbbi kiállítást.

Idén önkormányzatunk és a kiállítások szakmai kuratóriuma továbbra is nagy figyelmet fordít Óbuda-Békásmegyer meghatározó szerepére, a helyi kötődésű alkotásokra, de összekapcsolja azt a főváros 150 éves évfordulójával is.

Aki ismeri Budapest különböző városrészeit, azok múltját, mai képét, összetett, gazdag földrajzi, városképi, kulturális és gazdasági adottságait, könnyen átérezheti a főváros szellemének sokoldalú karakterét. Ebben a sokarcú, változatos nagyvárosban fontos és aktív szerep jut a harmadik kerületnek, hiszen a gazdag múltjára épülő „jelenidő” is élményekkel telíti az itt élők vagy az ide látogatók mindennapjait.  Óbuda-Békásmegyer egyszerre izgalmas és modern, ugyanakkor ezer szállal kötődik saját múltjához, történelméhez, legendáihoz. Hegyek és Duna-part, ókori romok és „Szilícium-völgy”, magas kockaházak mellett ódon utcák, terek. A hely szelleme nem hagyja hidegen az itt élőt, a határozott céllal idelátogatót, de a véletlenül erre kószálót, erre tévedőt sem.

Arra kérjük a pályázó művészeket, hogy adják át magukat a kihívásnak és engedjék, hogy hasson rájuk a másfél évszázados főváros és benne Óbuda-Békásmegyer varázsos közege.

A kétfordulós, nyílt beadású pályázaton részt vehet minden olyan professzionális alkotóművész, aki művészi tevékenységét hivatásszerűen végzi. Várjuk azoknak a művészeknek az alkotásait, akik a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjaként, és/vagy valamely művészeti-, szakmai szervezet aktív tagjaként is rendszeresen kiállító művészek. Pályázhatnak továbbá azok a pályakezdő képzőművészek, akik rendelkeznek valamely szakirányú felsőoktatási intézményben szerzett művész diplomával, illetve jelenleg a képzőművészeti felsőoktatásban végzik tanulmányaikat.

A pályázaton a nevezési lap kitöltésével lehet részt venni, mely a https://kepzomuveszetitarlat.obudaitarlatok.hu/nevezesi-lap menüpont alatt lesz található 2023. szeptember 10 – 15. között.

A pályázatról részletes információk a https://kepzomuveszetitarlat.obudaitarlatok.hu/ honlapon találhatók.

A kiállítással és a pályázattal kapcsolatos kérdésekre Csépányi Andrea kulturális és turisztikai referens készséggel válaszol a csepanyi.andrea@obuda.hu e-mail címen, vagy hivatali munkaidőben a +36 1 4378 553-as telefonszámon.

Nevezési díj nincs.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság