Az idei szakácsverseny témája a középkori étkek főzése lesz. Ezért a résztvevők nem használhatnak paprikát, paradicsomot, krumplit és kukoricát sem. A rántást sem ismerték még ekkoriban, az ételeket kenyérbéllel, tejföllel, esetleg tejszínnel sűrítették. Nagyon kedveltek voltak viszont a vadételek, a szárnyasok és a halak is. A húsokhoz mártásokat fogyasztottak, és barna kenyeret.
A szakácsok június 20-án reggel 9 órától kezdhetik a munkát az Óhegyi Népház udvarán, az ételeknek pedig 13:30-ra kell elkészülniük.
Főzni a helyszínen (a Népház kertjében) lehet, kizárólag bográcsban. Más főzőeszköz (gáz- vagy villanyrezsó) használata a versenyen nem megengedett. Az alapanyagokat, fűszereket és a bográcsot a versenyzőknek kell magukkal hozni, tűzifát az egyesület biztosít. A szakácsoknak 10-15 adag ételt kell főzniük, amelyet aztán a közönség a helyszínen megvásárolt jegyek átadásával kóstolhat meg.
A szakácsok az Óbuda-Hegyvidékiek Egyesület vezetőségénél jelentkezhetnek az egyesulet@ohegy.hu e-mail címen, vagy a 06 30 333-2902-es telefonszámon.
A cukrászversenyre jelentkezőknek otthon kell elkészíteniük a versenyre benevezni kívánt süteményeket, amelyeket június 20-án, vasárnap legkésőbb 13 óráig kell leadni a Népházban, mellékelve egy borítékot a cukrász nevével és a recepttel.
A középkorban a süteményeket vajjal, gyümölccsel, nádcukorral, mézzel készítettek, azonban a versenyen való részvételhez mindezek használata nem feltétel. Cél, hogy kiderüljön, ki Óhegy legjobb cukrásza, és az, hogy az Óhegy-napok vasárnapi találkozóján mindenki kiváló süteményeket élvezhessen.
A zsűri elnöke a szakács- és a cukrászversenyen is Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi igazgatója, a zsűri tagjai pedig Koch Danica mestercukrász, valamint Seres János szobrász, Pomáz koszorús szakácsa lesz.
Mindkét verseny győztese az oklevél mellé kupát is kap.
A szakácsversenyen emellett közönségdíjat is kiosztanak, amit az a szakács kap, aki a legtöbb kóstolójegyet tudja felmutatni. A versenyek résztvevőit Kis Imre egy, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által kiadott könyvvel is jutalmazza.
Az egyesület szeretettel várja azokat a jelentkezőket, akik kedvet és tehetséget éreznek magukban a megmérettetésre!