Ökotanterem a panelrengetegben – A Pais általános iskolában tököt termesztenek, és rovarhotelt építenek

Hírek
Közzétéve:

Egy iskolába látogatóba érkezve igen ritkán fordul elő, hogy vendégként illatos citromfűvel fogadnak, és nyomban utána megtekinthetjük az irodában az idei töktermést, amelyet maga az igazgató mutat meg büszkén.

Uzsonna az iskola veteményeséből

Pedig a kerületi Pais Dezső Általános Iskolában, ahová meghívást kaptunk, ez történt. Ahol az is gyorsan kiderült, hogy a közeledő tízóraihoz az iskola kertjéből hoznak a gyerekek retket, hagymát, salátát, amelyet maguk termesztettek.

A Pais utcai iskola ugyanis – a lakótelepi épületrengetegben – ökoközpontot rejt az udvaron. Ahol többek között konyhakerti és a fűszernövények férnek meg egymás mellett. Utóbbiak igen népszerűek, ügyesen és széleskörűen használják fel a gyerekek, a kánikulai napokon például a menta volt a sláger kellemesen hűsítő hatásának köszönhetően.

Demeter József, aki három éve vezeti az intézményt, kalauzol körbe az iskola zöldbirodalmában, amelyet a Műszaki Egyetem hallgatói terveztek, és amely a DS Smith fenntartható csomagolási megoldásokat gyártó és szállító vállalat támogatásával jöhetett létre. És amelyet már nem csupán a diákok, hanem gyíkok és sünök is birtokba vettek…

Tanóra a szabadban, szamóca a magaságyásban

Az ökoközpont az ökotantermet öleli körbe, amely valóban szabadtéri, csupán az esőtől és a túl erős napfénytől óvott. Itt bármilyen tanórát meg lehet tartani a gyerekek legnagyobb örömére, tehát nem csak természettudományos oktatás zajlik a nyitott osztályteremben.

„Az ökotanterem köré zöldfalat álmodtunk – mondja Demeter József, és mutatja is a jövőben a falat alkotó növényeket: – A szőlőt már le is szüreteltük.”

Az ökoközpont a korszerű és fenntartható gazdálkodást képviselő komposztálóládáknak és magaságyásoknak is otthont ad, utóbbiban olyan különlegességeket is gondoznak kísérletező kedvű diákok, mint a folytontermő szamóca, amelyet már négyszer szüreteltek le idén, és még mi is megkóstolhattuk. Az illatozó virágok és gyümölcsök miatt idelátogató bogarakat pedig rovarszálló várja, amelyet a darazsak már fel is fedeztek maguknak.

Napelemmel fűtött tornaterem, kukoricacsuhéval végzett talpmasszázs

De van úgynevezett mezítlábas ösvény is az ökoközpontban, amelyet a Pais iskolások úgy emlegetnek, a „mi wellnesrészlegünk”. Hiszen kavics, kukoricacsuhé és tobozok biztosítják az ösvényen a talpmasszázst a pucér lábbal végigsétálók számára.

És természetesen faültetés is zajlik a kertben. Mivel olykor tanácstalanok az iskola lelkes kis zöldkertészei, felajánlottuk a segítésünket: dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze szakmai tanácsaival az újabb fák telepítését teszi könnyebbé.

Az Örökös ökoiskola címet is birtokló intézmény energetikai korszerűsítési keretében a tornaterembe napelemek telepítését tervezi hamarosan.

„Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatja a napelemes megoldást, mint minden, az iskola törekvéseihez hasonló, az ökológiai szemléletet hitelesen képviselő kezdeményezést – mondta dr. Kiss László polgármester. – Bár sajnos nem önkormányzatunk a kerületi iskolák fenntartója, szívesen látogatunk el a kerületi intézményekbe, és amiben csak engedik a lehetőségeink, segítjük is a működésüket.”

 

Zöld Föld

Demeter József intézményvezető mutatja be dr. Kiss Lászlónak a Zöld Föld című fenntarthatósági tankönyvet,  amelyet szerzőként is jegyez

amfiteátrum

Fent az ökoközpont

szabadtéri osztályterem

Egyetemi hallgatók innovációs terveiből valósult meg a Pais Dezső Általános Iskola zöldprojektje

rovarszálló

A rovarhotelt már felfedezték maguknak a darazsak

méh tökvirágban

Bár szeptember van, a beporzókat még mindig vonzza a színes tökvirág

magaságyas

Magaságyások, ahová a diákok ültetnek

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság