Október 22., a dadogás elfogadásának világnapja – Kirekesztés helyett türelem és megértés

Hírek
Közzétéve:

A statisztikai adatok tanúsága szerint az emberiség 1-2 százaléka érintett. E széles szórás oka, hogy attól függően, melyik tudományterület felől közelítünk a dadogáshoz, más-más definíciót találunk. Ezekben talán az a közös pont, hogy valamennyi említi a hangok, a szótagok akaratlan ismétlését, ennek eredményeképpen pedig a beszéd folytonosságának zavarát.

Egy szakmai meghatározásnak nem feladata szólni azokról a következményekről, amelyek a dadogással élőket sújtják: a negatív társadalmi megítélésről. Nekünk viszont kötelességünk, hogy ennek a megváltozását sürgessük, hogy az elutasítás helyett az elfogadás váljon általánossá, hogy kirekesztés vagy gúnyolódás helyett türelmes feléjük fordulás legyen az érintettek osztályrésze.

A szomorkás bevezető után álljanak itt biztató szavak is. Így például említsük meg, hogy a dadogás szakember segítségével nagyon sok esetben gyermekkorban jól kezelhető, így serdülőkorra már csak emlékké válik. Ezért a hazai óvodákban két ízben, a harmadik és az ötödik évük betöltésekor logopédiai szűrésen vesznek részt gyermekeink.

És érdemes felsorolnunk néhány hírességet is, aki dadogással küzdött, mégis örökké hálásak leszünk nekik mindazért, amivel hozzájárultak az emberiség közös értékeihez.

A király beszéde című remek mozifilm például hiteles képet fest a küzdelemről, ahogyan VI. György brit uralkodó megbirkózott a beszédproblémával. Az angol történelem másik nagyjának, Winston Churchillnek is gondjai voltak e területen. De Charles Darwinról is lejegyezték, hogy dadogással élt, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy tudományos forradalmat lobbantson lángra. És néhány nő, ráadásul a rivaldafényből, akik a nyilvánosság előtt is beszéltek arról, hogyan keserítette meg gyermekkoruk mindennapjait, ahogyan akkori dadogásuk az osztály céltáblájává tette őket: Julia Roberts, Kylie Minogue, Nicole Kidman.

Őze Lajos fent idézett keserű és nagyon pontos szavait saját tapasztalatai indították. De mi tudjuk, hogy A tanú című film Virág elvtársaként, Az ötödik pecsét Gyurica Miklós órásmestereként vagy a Megáll az idő egyik főszerepében, akárcsak a színpadon, a többi között II. Richárdként az egyik legnagyobb magyar színész mutatta meg nekünk tehetségét.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság