Önerőből, közel fél milliárd forint értékben újítjuk fel a Laborc utcai strandot

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Jelentősen emelkedik az óvodapedagógusok bére, és továbbra is megkapják a 30 ezer forintos Óbuda-pótlékot is – ezek voltak a január 18-i, rendkívüli testületi ülés legfontosabb döntései.

A  rendkívüli ülést azért kellett összehívni, mert január 22-ig az önkormányzatnak közölnie kell az új pedagógusbéreket. Az állam nem készítette el maradéktalanul az ehhez szükséges jogszabályokat, ezért a testületnek kellett határoznia az ezzel kapcsolatos kérdésekben.

Önkormányzatunk jelentősen emeli a kerületi óvodapedagógusok bérét. A gyakornokok kezdő bére 528.800 Ft lesz, „Pedagógus I.” besorolású dolgozóink alapbére 538.000 Ft, „Pedagógus II.” besorolású dolgozóink alapbére 555.000 Ft, „Mesterpedagógus” besorolású dolgozóink alapilletménye  630.000 Ft, míg a „Kutatótanárok” alapilletménye 750.000 Ft lesz.

Arról, hogy a béremelés milyen mértékben lefedett normatívával, nincs információnk, ezért azt sem tudjuk pontosan, hogy jelen béremelés milyen mértékben terheli költségvetésünket, ugyanakkor az önkormányzatunk hozzájárulása a béremeléshez kb. 200-600 millió Ft közötti összeg. Ebben – most már szokásos módon – nincs benne azoknak a dolgozóinknak a bérköltsége, akik után semmilyen állami normatívát nem kapunk (ennek  összege hozzávetőlegesen 1 milliárd forint). Természetesen dolgozóink az általunk bevezetett havi 30.000 forintos óbudai pótlékot továbbra is megkapják, amelynek összegét továbbra is teljes egészében önkormányzatunk fizeti.

Strandfelújítás

Tavaly írtuk ki a közbeszerzési eljárást a Laborc utcai strand felújítására. Mint ismert – az előző kerületvezetés nem megfelelő gazdálkodása miatt – a strand biztonságos üzemeltetése lehetetlenné vált, sőt az ÁNTSZ már 2018-ban és 2019-ben is csak az azonnali felújítást feltételül szabva adott engedélyt a nyitásra. Önkormányzatunk nem vár tovább az állami fejlesztési forrásokra: a közbeszerzés legkedvezőbb ajánlatát elfogadva, közel félmilliárd forint értékben megkezdődik a strandfelújítás.

A felújítás műszaki tartalma a medence és a közvetlen környezetének felújítása, a medence alapozásának megerősítése. Ezeket a munkákat a korábbi városvezetés elmulasztotta, emiatt rövid időn belül tönkre ment a medence. Most sor kerül a  medencefej korrekciójára, megújulnak az öltözők és a kiszolgáló egységek is. Az energiatakarékosság érdekében levegővíz üzemű hőszivattyús rendszert és napelem-rendszert építünk ki.

Bem József-díj

Döntés született a  Bem József-díjról is, amelyet olyan személy kaphat, aki sokat tett a lengyel- magyar kapcsolatok ápolásáért, és kifejezetten Varsó Bemowo kerületével fennálló kapcsolatért. A díjat hagyományosan Varsósban veheti át ­- testvérvárunk hasonló díjával kitüntetett személlyel egyszerre – a díjazott.

Mivel a decemberi testületi ülésről két képviselő igazolatlanul hiányzott (Csikósné Mányi Júlia azóta sem igazolta semmivel az üléstől való távolmaradását, Rózsa László Péter képviselő pedig az ülés  megkezdését követően jelezte hiányzását), ezért a mostani ülés várható időpontjáról az SZMSZ-ben előírtnál korábban tájékoztatta dr. Kiss László a képviselőket.

A FIDESZ-frakció tagjai ezen az ülésen is folytatták a Római-parti Plázs már többször megtárgyalt ügyét. A korábban részletesen cáfolt állításaik a víz tisztaságáról, nélkülözték a szakmai alapokat. Dr. Kiss László polgármester szerint kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmasak, mint mondta „mára egyértelművé vált, hogy tervezett ingatlanmutyi miatt akarják megsemmisíteni a kerületiek ingyenes strandolási lehetőségét, már csak arra várunk, hogy elárulják végre, melyik NER-oligarcha nézte ki magának a plázs területét.”

Vizsgálóbizottságot hoztunk létre a Gázgyárnál alacsony dunai vízálláskor a folyóba kerülő mérgező anyagok ügyében. A kármentesítést az MVM Next-nek kellene elvégeznie, ezt azonban még el sem kezdték, a cég kérésére az állam újra és újra meghosszabbítja a kármentesítés határidejét – legutóbb 2024. december 31-re és 2026. április 30-ra.

Az ideiglenes bizottság egyik tagjául a testület Csikósné Mányi Júliát, az érintett körzet egyéni képviselőjét, a Fidesz-frakció tagját kérte fel – ő azonban az ülésen úgy nyilatkozott, nem vesz részt a munkában. Az ideiglenes bizottság elnöke Derda Ádám, tagja Zábó Attila és Őri László képviselő lett, az ő feladatuk lesz többek között annak a kivizsgálása is, hogy miután az MVM Next három évvel ezelőtt megszakította a tárgyalást a III. kerületi önkormányzattal és a kerület által kért szakmai anyagokat sosem küldték el, miért tagadja le a cég még a tárgyalás megtörténtét is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság