Önkormányzatok nélkül veszélyben az idősellátás – A nyugdíjasszervezetek üzentek a kormánynak

Hírek
Közzétéve:

A fővárosi és az országos nyugdíjasszervezetek egyeztetést kezdeményeztek a Fővárosi Önkormányzattal.

A főváros vezetésétől tájékoztatást kaptak a főváros helyzetéről. Ezt követően fogalmazták meg az aláíró szervezetek az alábbi nyilatkozatukat.

(Változtatás nélkül közöljük.)

 

Mi, időseket képviselő szervezetek elkötelezettek vagyunk az önkormányzatiság elvei mellett és fontosnak tartjuk az önkormányzatok fenntartható finanszírozásának biztosítását, amelynek egyik célja többek között a fővárosban élő idősek szociális helyzetének javítása. A Kormány által elfogadott mikro-, kis- és középvállalkozások által fizetendő iparűzési adó felére csökkentése jelentős további forrásvesztést okoz a Fővárosi Önkormányzatnak is. Ez az újabb pénzügyi megszorítás a válság miatti feszített költségvetési helyzetben olyan lépésekre kényszerítené a Fővárost, amelyek jelentős kihatással lesznek az idősek által is igénybe vett infrastruktúrára, közszolgáltatásokra, a részükre fokozottan szükséges egészségügyi ellátásra, a tömegközlekedés minőségére és érinti az idősotthonok, valamint a teljes idősellátás helyzetét, viszonyait is.

El kell kerülni az önkormányzatok fizetésképtelenségének bekövetkezését! Budapestet meg kell védeni, mert ha Budapest veszít, az ország veszít!

Ezért felszólítjuk a kormányt a teljes kompenzációra és arra, hogy a pandémia és a korlátozások következtében egyébként is megszorult társadalom – különös tekintettel annak legkiszolgáltatottabb rétegei, köztük az idősek – lehetőségeit, szükségleteinek biztosítását ne szűkítse, hanem támogassa. Mi, idősek szervezetei, olyan intézkedéseket várunk el a magyar kormánytól, amelyek az összefogásra és egymás támogatására építenek, nem pedig hatalmi erődemonstrációra, kiváltképp nem egy olyan társadalmi csoporttal szemben, amelynek tagjai egy ledolgozott élet után nyugdíjas éveiket szeretnék biztonságban tölteni. Ez a társadalmi csoport egy élet munkájával járult hozzá a főváros és az ország eddig elért eredményeihez, ma viszont súlyosan veszélyeztetett, pedig tisztességes és igazságos ellátásra lenne jogosult.

 

Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Nyugdíjas Bizottság

Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Budapesti Egyesülete

Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége

Nyugdíjasok Országos Képviselete

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Nyugdíjas Választmány

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság