Önkormányzatok Szövetsége: a kormány a városok kifosztása helyett inkább kompenzálja az önkormányzatokat

Hírek
Közzétéve:

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége  (MÖSZ) elnökségének közleménye szerint:

  • a kormány diszkriminálja az ellenzéki vezetésű településeket (például a karácsony napján közzétett önkormányzati támogatások elosztásakor),
  • egyértelmű lett, hogy az iparűzési adó megfelezése a válság sújtotta vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent,
  • veszélyezteti azonban a városi tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások biztosítását.

Ezért, mint írják, elvárják, hogy a kormány az önkormányzatokat sújtó kormányzati megszorítások kompenzálásáról állapodjon meg a magyar településeket képviselő minden önkormányzati szövetséggel. Továbbá, hogy az önkormányzati szövetségekkel januárra tervezett egyeztetés előtt hozzák nyilvánosságra az önkormányzatok kompenzálására vonatkozó javaslatukat.

Alább a közleményt változtatás nélkül közöljük.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének állásfoglalása

A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé. Amellett, hogy diszkriminálják az ellenzéki vezetésű településeket a karácsony napján közzétett önkormányzati támogatások elosztásakor, elfogadhatatlan, hogy több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez.

Egyértelművé vált az is, hogy az iparűzési adó megfelezése a válság által sújtott vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent, veszélyezteti azonban a kulcsfontosságú közszolgáltatások, egyebek közt a városi tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások biztosítását az ország számos településén. Az, hogy a működési kompenzáció odaítélésekor a kormány a fideszes vezetésű településekkel kivételezett, nem csak azt jelenti, hogy a kormány kész lemondani több mint 2,5 millió magyar hétköznapi biztonságáról, de ez a döntés ellentétes a közvetett hátrányos megkülönböztetést tiltó törvényi szabályokkal is. Városaink kifosztása nem kormányzás!

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elvárja a miniszterelnöktől, hogy az önkormányzatoknak járó támogatások ügyében is tekintse „laboratóriumnak” Ausztriát: az osztrák kormány már 2,5 milliárd euróval támogatta a helyhatóságok járvány- és válság elleni védekezését.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elvárja a kormánytól, hogy az önkormányzatokat sújtó kormányzati megszorítások kompenzálásáról állapodjon meg a magyar településeket képviselő minden önkormányzati szövetséggel. Elvárjuk a kormánytól, hogy az önkormányzati szövetségekkel januárra tervezett egyeztetés előtt hozza nyilvánosságra az önkormányzatok kompenzálására vonatkozó javaslatát. A kompenzáció módja nem lehet más csakis átlátható és normatív, olyan, amely teljességgel mellőzi a hatalmi-politikai szempontokat és csakis az önkormányzatok működőképességét, a közszolgáltatások ellátásának biztonságát és a településeinken élő polgárok nyugodt hétköznapjait szolgálja. Mindennek a pénzügyi alapjai megteremhetők akkor, ha a kormány azonnali hatállyal befejezi az önző hatalmi érdekeket szolgáló pénzszórást, és a járvány, valamint a gazdasági válság hatásainak kezelését tekinti elsődleges felelősségének.

Gémesi György,

a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság