Önkormányzatunk térítésmentesen biztosított ágaprítási lehetőséget

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Legklímabarátabb önkormányzatként számunkra kiemelten fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság, ezért is biztosítottunk térítésmentesen ágaprítási lehetőséget a jelentkező harmadik kerületi lakosoknak.

Az ágaprítás egyik legfőbb előnye a helytakarékosság, ugyanis a gallydarálás során a tizedére esik össze a nyesedék össztérfogata. Az elszáradt vagy visszametszett ágakat, gallyakat ledarálva keletkező szervesanyag-halmot mulcsozással vagy akár komposztálva, tápanyagként vissza tudjuk juttatni a saját táptalajukba. Ezzel az eljárással is tudjuk óvni környezetünket és az illegális égetés helyett újrahasznosítjuk a lehullott ágakat. Köszönjük minden pályázónak, hogy hozzájárul a kerület levegőjének és környezetének tisztaságához!

Az ágaprítási lehetőséggel azok élhettek, akik a harmadik kerületben rendelkeznek kertes ingatlannak vagy telekkel, ingatlanonként maximum három köbméternyi, az ingatlan elé összegyűjtött ágat aprítottunk, ezután pedig az ágaprítás után fennmaradó mulcsot komposztálás céljából a helyszínen maradt. Kizárólag 15 centiméter körátmérő alatti, földmentes ágakat aprítottunk, a kirakott aprítani valóban nem lehetett falevél, sitt, kő, deszka, bútorlap vagy raklap.

Mire tudjuk használni az ágaprítékot?

Értékes, zöld anyag, kiválóan lehet belőle talajtakaró mulcsot készíteni díszkertekbe, illetve gyümölcsfák, bokrok alá. Kellően vastag rétegben terítve védi a talajt, a kultúrnövényeket, és nem engedi az elgazosodást és a talaj kiszáradását. Az ágapríték ott marad, ahonnan származik, így a környezeti egyensúlyra is ügyelünk. Visszaadjuk a fát a földnek. (Mulcsnak soha nem alkalmas a diófa és vadgesztenye darálék, valamint a fertőzött és gombás fák aprítéka!)

Köszönjük minden jelentkezőnek a részvételt, a jövőben is tervezünk hasonló pályázatot indítani!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság