Önnek is van ötlete, fejlesztési javaslata? Írja meg nekünk! Elindult a Közösségi Költségvetés

Hírek Aktuális ügyek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Az itt élők fejlesztési javaslatai és szavazatai alapján válik valóra egy-egy elképzelés a Közösségi Költségvetés 2023 keretében – a harmadik kerületiek százmillió forint sorsáról döntenek ebben az évben is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat február elsejétől újra elindította Közösségi Költségvetés kampányát. A körzetek és a körzethatárok nem változtak ebben az évben sem, így a százmillió forintos keretösszeg tízfelé elosztva tízmillió forintos fejlesztést tesz lehetővé körzetenként.

Ahogy megszokhatták az itt élők, a kampány kétlépcsős ebben az évben is: a jelölési szakasz április elsejéig tart, a szavazatokat pedig május elseje és június elseje között várjuk.

A megszokott módon online és papíron is van lehetőség fejlesztési javaslatot tenni, jelölőlapok kerületszerte elérhetők az alábbi helyszíneken kihelyezett gyűjtőládákban: Esernyős kávézó, Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatalának portája, Ügyfélszolgálati Iroda, ÓSZSZI-idősklubok, valamint az óbudai óvodák és bölcsődék.

Ahogyan dr. Kiss László polgármester fogalmazott: „Ez a harmadik kerület egyik legfontosabb, leginkább előremutató közösségi kezdeményezése. Nagyon büszkék vagyunk az eredményeinkre, és hogy egyre többen vesznek részt ebben a rendkívül izgalmas, közös munkában, amelynek során a közös döntéseket közös gondolkodás és közös tervezés előzi meg – hangsúlyozta a polgármester. – Nagyon széles körű tapasztalatokra tettünk szert az elmúlt években, így már több település és budapesti kerület hasonló kezdeményezését is segíteni tudtuk az itteni jó gyakorlatok megosztásával.”

Ezúttal is több lakossági fórumot szervezünk kerületszerte a kampány keretében – a részleteket hamarosan közzétesszük –, amelyekre minden, a harmadik kerületben élő, dolgozó, tanuló érdeklődőt szeretettel várunk. Az előre meghirdetett nyilvános alkalmak során a tavalyihoz hasonlóan, a Transparency International Magyarországgal kidolgozott közösségi játékok, projektelemzések, vezetett beszélgetések során lesz mód megvitatni, hogyan lesz egy-egy javaslatból a megvalósítási szempontoknak is megfelelő, átgondolt terv.

Dr. Csányi-Vékesné Tóth Judit Rita, Óbudai Gyermekvilág Óvoda Kanóc Tagóvoda, intézményvezető – a 2022-es Közösségi Költségvetés egyik nyertes projektjéről

„Hatalmas eredmény és óriási öröm, hogy a mi óvodai fejlesztési javaslatunkra érkezett a körzetben a legtöbb szavazat. Tavaly ősszel már megtörténtek az előzetes felmérések, az egyeztetések a kivitelezővel és a tervek véglegesítése. Az elavult, tönkrement, hiányos udvari játékaink helyett érkeznek gyönyörű új, modern eszközök, amelyek remek játéklehetőséget biztosítanak a gyerekeknek. Hamarosan megkezdődnek a földmunkák és a különféle előkészítő munkák az udvaron, kora tavasszal már neki tudnak állni a kivitelezők, és ha minden a terveink szerint alakul, húsvétkor már együtt örülhetünk a megújult játékeszközöknek. A szülőkkel együtt mindannyian izgatottan várjuk – és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy kis összefogással ilyen látványos eredményt tudunk elérni.”

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a javaslattételi szakasz lezárultával ül össze a szakmai stáb, hogy a beérkező ötleteket összesítse, letisztázza, és körzetenként csoportosítsa. Ezt követően kerül majd sor a szavazásra, amikor tíz körzetre lebontva lehet az egymással versengő fejlesztési javaslatokra voksolni.

„Miközben a harmadik kerület szépítésén, fejlesztésén dolgozunk, úgy leszünk egyre felelősebb és tudatosabb lakói ennek a páratlan városrésznek. Ne hagyják ki idén sem a lehetőséget. Tudják: a mi otthonunk, a mi döntésünk” – üzente felhívásában dr. Kiss László.

Stefán Mariann, Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, intézményvezető – a 2022-es Közösségi Költségvetés egyik nyertes projektjéről

„A légúti nehézségek és megbetegedések egyre többeket érintenek, óriási az igény az enyhítésüket szolgáló megoldásokra, ám hasonló lehetőségre a környéken nincs mód. A sószoba kialakítására a Mosolygó Tagóvodában ideálisak a feltételek, így nagyon nagy öröm számunkra, hogy ez lett a nyertes fejlesztési javaslat a körzetben, óriási segítség ez a környéken élő szülőknek és gyermekeknek. Több száz kisgyermek egészségfejlesztését fogja szolgálni a parajdi sót felhasználó sószoba, amelynek az előkészületi munkálatai már javában zajlanak, terveink szerint hamarosan birtokba is vehetik a gyerekek. Köszönjük, hogy ennek a fejlesztésnek szavaztak bizalmat az itt élők.”

A Közösségi Költségvetés 2023 oldalán minden további részlet megtalálható.

Vegyenek részt Önök is a közös döntésekben, írjanak nekünk, hogy az Önök lakóhelyén milyen fejlesztéseket tartanának a legfontosabbnak, leghasznosabbnak.

Tegyünk együtt egy szebb, élhetőbb és fenntarthatóbb Óbuda-Békásmegyerért! A mi otthonunk, a mi döntésünk.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság