Országgyűlési választás most vasárnap – Fontos információk és határidők

Hírek
Közzétéve:

A választás napjáig már kevesebb mint egy hetünk van hátra, ezért összeszedtük azokat a fontos információkat, amelyek a segítségükre lehetnek a voksolásnál.

A választás időpontja:

A választás 2022. április 3-án lesz 6.00-tól 19.00 óráig.

A Szavazatszámláló Bizottság (SZSZB) a szavazást 19.00 órakor lezárja, ekkor a szavazóhelyiségeket is lezárják.

Abban az esetben, ha 19.00 órakor még sorban állnak a választópolgárok a szavazáshoz, a 19.00 órakor már sorban állók még szavazhatnak, a később érkezők azonban már nem. (Az SZSZB egyik tagja 19.00 órakor beáll a sor végére.)

A Szavazatszámláló Bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együttesen megvizsgálja az urnák (a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna) állapotát, valamint azt, hogy azok üresek-e, és aláírásával igazolja. Az SZSZB az urnákat az elsőként szavazó választópolgár jelenlétében lezárja.

Személyazonosság igazolása:

A személyazonosság igazolására a magyar hatóságok által kiállított érvényes igazolványok alkalmasak.

  • kártya formátumú személyazonosító igazolványok
  • régi típusú, könyv formátumú személyazonosító igazolványok (régi nevén személyi igazolvány) – a puha borítójú köztársasági címerrel, a kemény borítójú népköztársasági címerrel
  • ideiglenes személyazonosító igazolvány (nem plasztikkártya, hanem – a lakcímkártyához hasonlóan – fóliázott)
  • vezetői engedély
  • útlevél, ideiglenes útlevél

Az egyes okmányok igénylése során a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

Fontos! Lejárt érvényességű igazolvánnyal nem lehet szavazni! A veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat azonban érvényesnek kell tekinteni!

Érvényes a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont. Emellett szükséges a személyi azonosító, vagy a lakcím igazolása.

Mozgóurna igénylésével kapcsolatos határidők:

Mozgóurna igénylésére online (azonosítás nélkül) és levélben 2022. március 30-ig van mód. A mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napig kell benyújtani.

Mozgóurna igénylése személyesen 2022. április 1-ig. A mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton a szavazást megelőző második napig kell benyújtani.

Mozgóurna igénylése online (azonosítással) és meghatalmazott útján 2022. április 3-án 12.00 óráig. A mozgóurna iránti kérelemnek a választás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon kell megérkeznie ahhoz a Helyi Választási Irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel, vagy a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.

Akadálymentes szavazóhelyiség igénylése

2022. március 30-ig. A mozgássérült választópolgár legkésőbb a szavazást megelőző 4. napon igényelheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson.

Kérelmekhez kapcsolódó formanyomtatványokat EZEN A LINKEN találhatnak.

 

Amennyiben azt szeretnék tudni, hogy hol szavazhatnak, a MVI keresőjének használatával könnyen megkereshetik a szavazásuk helyszínét.

 

További információkat a választásokról a Nemzeti Választási Iroda honlapján érthetnek el.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság