„Pedofiloknak nem jár kegyelem” – a képviselőtestület nyilatkozata

Hírek
Közzétéve:

Az alábbi nyilatkozatot önkormányzatunk képviselő-testülete 12 igen szavazattal fogadta el. A Fidesz-KDNP képviselői nem szavaztak.

„Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete kijelenti, hogy a Magyar Köztársaságnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás minden formájától.

Az önkormányzatoknak és az állami intézményeknek úgy kell működniük, hogy soha ne fordulhasson elő az, hogy akár a kerületi Önkormányzat, akár a Fővárosi Önkormányzat, akár az állam, vagy annak bármilyen szerve pedofil ügyet tussol el, vagy ilyen bűncselekmények elkövetésében érintett személyeket tüntet ki.

Meggyőződésünk, hogy kiskorúakat kényszeríteni arra, hogy hallgassanak az őket ért erőszakról olyan bűn, amely nem érdemel kegyelmet. Ezért üdvözüljük Novák Katalin és Varga Judit lemondását, ugyanakkor hasonló lépést várunk el a kormány és a korábbi elnöki tanácsadó testület azon további tagjaitól, akik az elnöki kegyelem megadását előmozdították. Ezen túl pedig, közélettől való távozását várjuk el mindenkitől, aki részt vállalt abban, hogy a III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevelési intézményét érintő pedofil ügy eltussolásra, valamint a szükséges szakmai intézkedések elmulasztásra kerüljenek a 2019 előtti városvezetés idején.

Üdvözöljük, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya évtizedes mulasztását pótolva végre elkezdi a gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálatát. Javasoljuk, hogy a módosuló jogszabályokban a jelenleginél súlyosabban büntessenek meg minden olyan cselekményt is, amely akadályozza a rendőrség és egyéb hatóságok munkáját a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények felderítése során.

Reméljük, hogy a kialakuló társadalmi vita is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek védelme ne lehessen politikai ellentétek tárgya, ezért felszólítjuk a kormányzatot, hogy a másra mutogatás és a felelősség elkenése helyett törekedjen a megegyezésre, és hozzon létre az ellenzék és a kormánypárti képviselők közül egyenlő számú tagokból álló bizottságot a szükséges jogszabályok kidolgozására, hogy minden parlamenti erő egységesen támogathassa a jogszabályi korrekciókat.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság