Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepeljük – November 17. Budapest napja

Hírek
Közzétéve:

Egész évben Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepeljük. A mai napon, november 17-én pedig valóban minden a születésnap körül forog, így az ünnepi programok mellett itt, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hivatalos honlapján is számos cikkel és videós üzenetekkel emlékezünk meg a jeles évfordulóról.

Amikor a főváros megalakulásának 150 évvel ezelőtti történetét idézzük fel, két jelentős dátumot kell megemlítenünk. 1873. január elsejei hatállyal Pest, Buda és Óbuda egyesült Budapest néven, majd november 17-én megtartotta alakuló ülését Budapest tanácsa, átvéve az ügyintézést Pest, Buda és Óbuda tanácsaitól.

Tehát november 17-én, Budapest napján annak állítunk emléket, hogy az új testület átvette az egyesített főváros irányítását. Jó alkalom ez arra is, hogy végigkísérjük Budapest másfél évszázados történetét a születésétől egy befogadó, soknemzetiségű, a modernitásban élen járó világvároshoz vezető útján.

Így itt, honlapunkon is egész nap egymás után jelennek meg, változatos műfajokban, kapcsolódó témáink. Látogassanak el az obuda.hu oldalunkra minél többször a nap folyamán, ígérjük, megéri! Ízelítőül ünnepi ajánlatunkból:

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és hárman a III. kerület díszpolgárai közül: dr. Gyarmati Andrea, Bojár Gábor és Szinetár Miklós köszöntik videós üzeneteikben a 150 éves Budapestet.

Az Óbudai Múzeum legújabb időszaki, interaktív elemekkel tarkított kiállítását ajánljuk figyelmükbe, amely 28, a kerületben egykor élő írónak az otthonhoz és a kerülethez való viszonyát mutatja be.

A főváros 150. születésnapját ünnepelve Óbuda sokszínű nemzetiségi közösségeinek értékes szerepét is ki kell emelnünk a városegyesítés folyamatában. Ezúttal egy, a horvátok történelmi tetteire fókuszáló kötet bemutatójára invitálunk.

Az Óbudai Anziksz idei őszi lapszámának írásai többek között a főváros egyesítésének 150. évfordulójának tematikája köré rendeződnek, természetesen a középpontban arra a kérdésre keresve a választ: vajon hol volt Óbuda helye, és milyen szerepet játszott a városegyesítésben.

És egy érdekes gondolatkísérletre is hívjuk önöket: a mesterséges intelligencia technikájának segítségével megmutatjuk, hogyan is fog festeni Óbuda 150 év múlva.

Természetesen az óbudai legek sem maradhatnak ki, hiszen többek között a miénk a legnagyobb küzdőtérrel rendelkező római kori amfiteátrum, az ország legnagyobb fesztiválja, a Sziget és Budapest legrégebbi zsinagógája.

Tartsanak velünk, olvassanak minket, ünnepeljük együtt a 150 éves Budapestet!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság