„Piros pünkösd, juttasd tiszta fényed” – Május 19. pünkösd köszöntése

Hírek
Közzétéve:

Pünkösdkor ünnepeljük a keresztény világban a Szentlélek kiáradását, emellett ez az ünnep a nem vallásos emberek számára is értéket hordoz. Pünkösd a megújulás és az összetartozás üzenetét is elhozza mindannyiunk számára.

„Piros pünkösd, juttasd tiszta fényed’
Ma is minden bánkodó szivének,
Hogy ki tévelyg kétségbe’, homályba’:
Világitó sugaradat áldja.”

(Reviczky Gyula: Pünkösd, részlet)

A pünkösdi ünnep a megújulás szimbóluma is, amely lehetőséget kínál arra, hogy elgondolkodjunk az életünkben zajló változásokról, arra emlékeztet bennünket: mindig van lehetőség újrakezdeni és javítani az életünkön, függetlenül vallási hovatartozásunktól. Sok helyen hagyományos ünnepségekkel és rendezvényekkel is ünneplik pünkösd napjait, ezek az események lehetőséget adnak a közösségi összetartozás megélésére és az együttlét örömeinek átélésére.

Pünkösdhöz több népszokás szintén kapcsolódik, köztük a májusfa állítása, ahol a zöld ág a természet megújhodásának a jelképe, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is egyben. Szintén a középkor óta ismert hagyomány a pünkösdi király megválasztása, amely rendszerint ügyességi versenyekhez kapcsolódott, a legrátermettebb legény kiválasztásának érdekében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság