Póráz + felelősség = biztonság + szabadság

Hírek
Közzétéve:

A modern idők forgalmas városa nem a kutya természetes élettere. Ezt a teret az ember ismeri, ő van tisztában a buktatóival, veszélyeivel. A pórázt pontosan azért rakjuk a kutyára, hogy megvédhessük ebben – a számára ismeretlen és veszélyekkel teli – környezetben.

Szerencsére egyre több, felelős gazdi gondolja így.

A kutyák életének alapvető szükségletei közé tartozik a felhőtlen szaladgálás, ám a póráz csak másfél méteres és közterületen kötelező. Akkor hogy is van ez?

Óbudán sétálva sokszor láthatjuk, hogy a kutya a gazdája előtt halad póráz nélkül, vagy ami még rosszabb, lemaradva. Ha rákérdezünk, miért nem tartja pórázon a kutyát, sokszor az a válasz, hogy „még soha nem lett semmi baja, neki ez így jó”.

Előfordul, hogy egy kutya örömében felugrál a barátságos emberre, a gazdinak pedig a szeme sem rebben, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Hát nem az!

Egy kisgyereknek akár életre szóló traumát okozhat, ha barátságból rohan oda hozzá a kutya, és felugrik rá, ledönti a lábáról. És ez kellemetlen, akár fájdalmas is lehet.

Sajnos az is előfordul, hogy a kutyus úgy megijed egy hangtól, egy másik kutyától, villámlástól stb., hogy szerencsétlen irányba próbál menekülni, és elüti egy autó. Ez bárki kutyájával, bárhol előfordulhat. Ám ha pórázon sétáltatunk, elkerülhetjük a balesetet.

Ráadásul, ahogy idősödik kedvencünk akár félősebb, ijedősebb, mogorvább, rigolyásabb is lehet.

A pórázon (nem a flexin) sétáltatott kutya, még ha akar, sem tud odamenni kérdezés nélkül senkihez. Sem egy kisgyerekhez, felnőtthöz, idős emberhez, sem a közterületen sportolóhoz, egy másik kutyához vagy épp egy vadállathoz.

Szomorú látvány, amikor pórázon rángatja a kutya a gazdit, vagy fordítva. Sajnos van, aki pórázas kutyához engedi oda a szabadon lévő kutyáját, vagy mindezt flexi pórázzal kérdezés nélkül teszi. A pórázon lévő kutya nem tud védekezni egy szabadon lévővel szemben, ezért a gazdik a kistermetű kutyákat ilyenkor felkapják, ám ha a másik kutya támadóan érkezik, mindketten sérülhetnek.

A másik sokat látott megoldás, hogy lecsatolják a kutyát a pórázról, hogy legalább menekülni tudjon. Ez is borzasztó veszélyes, hiszen menekülés közben autó elé rohanhat.

Sok gazdi nem veszi a fáradtságot ahhoz, hogy tanítsa, szocializálja, iskolába vigye a kutyáját, csak simán elengedi, mert ezt látta. Óriási hibát követ el, ami a kutyája életébe kerülhet!

A póráz segítségével és a kutyát kellően instruálva könnyedén megakadályozható az is, hogy az állat házfalat, autót, motort, babakocsit, kerékpárt lepisiljen. Különben, sokszor, mire utolérjük a kutyánkat, sajnos már késő.

Többször hallunk szándékosan kihelyezett mérgekről, amelyek súlyos megbetegedést okozhatnak, akár halálhoz is vezethetnek. (Minden ilyen esetben feljelentést kell tenni!) A póráz használata ezt is elkerülhetővé teszi.

A saját kutya és a többi eb testi épsége, védelme érdekében, kérjük, a kutyatulajdonosokat, tartsák őket pórázon séta közben is! És aki teheti, vegye igénybe a környéken található kutyaiskolák valamelyikét.

Amíg nem behívható a kutya, kérjük szakember segítségét és ne sajnáljuk az időt és a pénzt arra, hogy megtanulja a behívást és az alapokat, mert az élete múlhat rajta.

Ahol lehet

Az Óbudai Kutyás Egyesület azon dolgozik, hogy egyre több lehetőség adódjon póráz nélkül, szabadon futtatni a behívható,  jól szocializált kutyákat, hiszen még mindig kötelező a póráz használat közterületen.

Ehhez mára már  a Hajógyári-sziget, a Pünkösdfürdői gát Duna felőli hosszú szakasza és a Folyamőr rét is rendelkezésre áll, továbbá tíz hatalmas és két kisebb kutyafuttató.

Április 4-én a 3K Kulturális Központban 18 órától Angyal Zsolt tart előadást

„Hogyan védd meg kedvencedet” címmel.

Téma: a verekedő kutyák szétszedése és a kutyatámadás kivédése.

Regisztrálni a 3k@kulturkozpont.hu-n lehet.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság