Pozitív lett az Óbudai Meseerdő Óvoda egy dolgozójának koronavírustesztje – Azonnali intézkedést rendelt el a polgármester

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Tagóvodájának egyik, szeptember 11. péntek óta otthon lévő dolgozójának pozitív lett a Covid-19-teszteredménye. Az igazoltan koronavírus-fertőzött munkatárs nem járt az intézményben múlt péntek óta.

A tagóvoda két további dolgozója mutatott még tüneteket, őket a háziorvosuk nem tartotta koronavírus-gyanús eseteknek, csupán megfázásos, felső légúti betegséget állapított meg. Hétfőn újbóli konzultációra kerül sor mindkét munkatárs esetében.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere reggelre haladéktalanul összehívta a kerületi operatív törzset, amely döntött a szükséges intézkedésekről. „Elrendeltem a Tagóvoda azonnali, külső-belső fertőtlenítését (klóros felülettisztítását), ami a mai napon megtörténik. Az intézményre és a személyekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket a III. kerületi Tisztifőorvos teszi meg, a kerületi önkormányzat szorosan együttműködik ezek végrehajtásában.” Információink szerint más dolgozó az elmúlt héten nem mutatott tüneteket, és egyetlen gyermek járványügyi érintettsége sem merült fel az előzetes vizsgálatok során.

Kiss Lászlótól megtudtuk: „Az előzetes információk alapján a tagintézmény nem minden dolgozója lehet érintett járványügyi intézkedésekben. A Tagóvoda minden érintett alkalmazottja számára lehetőséget kívánunk biztosítani 2020. szeptember 22-én a Szent Margit Rendelőintézetben a szűrésen való részvételre. Az óvoda alkalmazottjai tájékoztatást kaptak a történtekről, és újra felhívtuk a figyelmüket, hogy tünetek felmerülése esetén a háziorvosuknál jelentkezzenek, először telefonon.”

Minden érdeklődőt arra kérünk, kísérje figyelemmel az intézmény Facebook-oldalát, indokolt esetben az óvodavezetőtől, Érchegyiné Futó Csillától kérhetnek tájékoztatást a +3670 685 2221-es számon vagy az efuto.csilla@kszki.obuda.hu e-mail-címen.

Kiss László újra felhívta a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha bármely szülő/gondozó nem kívánja az óvodai ellátást igénybe venni, azt továbbra is orvosi igazolás nélkül megteheti. „Polgármesteri utasítás alapján módosítottuk az intézmények házirendjét. Ez pedig szigorította az intézményekben történő maszkviselés rendjét. Sajnos még nem mindenki érti, hogy e szabályok betartása közös érdekünk. Kérjük a maszkviselési és a távolságtartási szabályok betartását” – hangsúlyozta a polgármester.

Szigorú előírások a kerületi óvodákban

A járványügyi készültség ideje alatt az önkormányzati fenntartású óvodákban a gyermekek és a szülők, valamint az óvoda munkatársainak védelme érdekében kiadott intézkedési terv tartalmazza a szükséges előírásokat.

Ilyenek például az óvodapedagógusok és óvodai dolgozók maszk- és kesztyűviselésére vonatkozó szigorú szabályok a járványügyi kockázat csökkentése érdekében.

Ilyen továbbá, hogy az óvodába érkezéskor a bejáratnál elhelyezett vírusölő hatású kézfertőtlenítő használata minden belépő számára kötelező, emellett az orrot és a szájat is eltakaró maszkban léphet csak be bárki az óvoda területére. A gyermekek átadása során csak egy fő segítheti az öltözködést, a szülők a lehető legkevesebb ideig tartózkodhatnak csak az óvoda területén. A csoportszobába idegeneknek és szülőknek belépni tilos, ott csak az óvoda dolgozói tartózkodhatnak. A gyermekeknek maszk viselése nem kötelező, de ajánlott. A gyakori, alapos, szappanos kézmosásra való tájékoztató felhívás is jól látható helyen szerepel az intézményekben, a gyermekeket pedig mindenhol meg kell tanítani az úgynevezett köhögési etikettre, emellett a megfelelő kézmosás szabályaira, gyakoriságára is.

Korábbi eset egy kerületi óvodában

Augusztus végén az Óbudai Százszorszép Óvoda három dolgozójának koronavírustesztje lett pozitív. Kiss László haladéktalanul összehívta az operatív törzset, az ülésen határozat született a szükséges intézkedésekről, az óvoda két tagintézményének teljes körű külső és belső fertőtlenítését pedig azonnal elrendelte. Az óvoda két hétig zárva tartott, az összes munkatárs tesztelését követően és hatósági határozat után nyithatott ki csak újra szeptember 9-én az intézmény.

A polgármester mindenkit a járványügyi higiéniai előírások szigorú betartására kér, ha pedig valaki tüneteket észlel magán, haladéktalanul értesítse a körzeti orvosát, aki a további teendőkről fogja tájékoztatni.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság