Rászoruló kerületi gyermekek és fiatalok reggelijét biztosítja önkormányzatunk

Hírek
Közzétéve:

Rászoruló harmadik kerületi gyermekek és fiatalok reggeliztetése érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szerződést köt az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központtal. A Képviselő-testület az augusztus 30-i ülésén döntött erről, a javaslatot Turgonyi Dániel Absolon, a szociális- és lakásügyekért felelős alpolgármester terjesztette elő.

Önkormányzatunk kiemelten fontos feladatának tekinti és elkötelezett a rászoruló harmadik kerületi gyermekek és fiatalok támogatása mellett. Ez most, még a korábbiaknál is aktuálisabb feladattá vált.

Cél, hogy a családok együtt maradhassanak

A rohamosan növekvő élelmiszerárak, a bizonytalan rezsiköltségek súlyos terhet rónak a családokra, amelyek ennek következtében elveszíthetik lakhatásukat, krízishelyzetbe kerülhetnek. Az érintett, gyermeket nevelő családok együtt maradásának utolsó esélye lehet a családok átmeneti otthona.

Családok átmeneti otthonát három fenntartó működtet a kerületben. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ (ÓCSTGYVK) a Családok Átmeneti Otthonát, az önkormányzat saját fenntartásában; a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Befogadás Háza Családok Átmeneti Otthonát a Kelta utcában; a Jó Pásztor Nővérek Kongregációja pedig két anyaotthont a Zápor utcában és a Bécsi úton.

Rászoruló gyermekek és fiatalok reggeliztetése

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete már korábban is, 2022. októberében határozott arról, hogy egyösszegű, vissza nem térítendő céltámogatást nyújt az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központnak a harmadik kerületi rászoruló gyermekek és fiatalok reggeliztetésének megoldásához. A támogatás felhasználásáról szabályszerűen elszámolt az ÓCSTGYVK.

A 2023-2024-es tanévben ismét nagy szükség van arra, hogy a családok átmeneti otthonaiban élő gyermekek mellett a kerület további nehéz helyzetben lévő családok gyermekei reggelihez juthassanak. Így született meg a javaslat, hogy önkormányzatunk – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – az ÓCSTGYVK közreműködésével támogassa ennek a feladatnak az ellátását.

Több mint 17 millió forintot fordítunk a reggeliztetésre 2023-ban

A Képviselő-testület a 2023. augusztus 30-i, rendkívüli ülésén az intézményi gyermekétkeztetés költségeinek viseléséről szóló megállapodás megkötéséről szóló előterjesztést megtárgyalta és határozatában elfogadta.

A Képviselő-testület úgy határozott, hogy a gyermek-reggeliztetés megvalósításához a 2023-ban a szükséges 17 200 000 forintnyi fedezetet – az általános tartalék-költségvetés terhére – biztosítja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság