Sajtház, Sex-E-Pil és Süsü, a sárkány – Megjelent az Óbudai Anziksz nyári lapszáma

Hírek
Közzétéve:

Lech Wałęsa vezetésével elindult a Szolidaritás mozgalom sztrájkja a gdański Lenin Hajógyárban. Forgalomba kerül az első cd lemez. Felrobbant a csernobili atomerőmű. Live Aid szuperkoncert tartottak Philadelphiában az afrikai éhezőkért. Vérengzés történt a pekingi Tienanmnen téren, a diáktüntetőket megtámadták a kínai hadsereg katonái.

Mi a közös a felsorolt eseményekben? Valamennyi a múlt század nyolcvanas éveiben történt.

Kulturális folyóiratunk ezúttal azt mutatja be, mit történt mindeközben Óbudán.

Az Óbudai Anziksz legújabb, nyári lapszámában többek között megidézzük a magyar underground műfaj létrejöttét. Kistamás László mesélt nekünk a legendás Kontroll Csoport óbudai megszerveződéséről.

Hegyi Zoltán, a Sex-E-Pil zenekar egykori frontembere írásában a korabeli óbudai zenekari próbák világába repít minket vissza. És természetesen a nyolcvanas évek ikonikus „intézménye”, a házi bulik sajátos hangulata is szóba kerül.

Szintén a nyolcvanas évek végén, harmincöt évvel ezelőtt alapították a ma már kétségkívül országosan ismert Óbudai Társaskört. A kamarazenélés otthonának is tekinthető kulturális intézményünk működésének évtizedeit összeállításban elevenítjük fel, fotókkal, interjúkkal.

Hasonlóan erre az évtizedre esik a Vasarely Múzeum megnyitása is. A harmadik kerületi Szentlélek téri múzeum története mellett aktuális kiállításáról is olvashatnak a folyóiratban.

Takáts Vera dramaturgtól pedig megtudhatjuk, hogyan készült a Süsü, a sárkány Óbudán: a hetvenes és nyolcvanas években az óbudai zsinagóga a Magyar Televízió 5-ös stúdiójaként működött. Miközben a magyar televíziózás aranykorának legendáit és titkait is megismerhetjük.

És szomorú körképet kapunk a Római-part egykor tündöklő szállodasorának sorsáról. Az amortizáció áldozata lett a Sajtház, éppúgy mint például a Hotel Lido.

Tehát izgalmas, tartalmas időtöltést ígér az Óbudai Anziksz idei nyári száma! Fogadják szeretettel!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság