„Segítsetek a magyar népen!” – November 4. nemzeti gyásznap

Hírek
Közzétéve:

„Itt a Magyar Írók Szövetsége! A világ minden írójához, tudósához, minden írószövetségéhez, akadémiájához, tudományos egyesüléséhez, a szellemi élet vezetőihez fordulunk segítségért. Kevés az idő! A tényeket ismeritek, nem kell ismertetni. Segítsetek Magyarországon! Segítsetek a magyar népen! Segítsetek a magyar írókon, tudósokon, munkásokon, parasztokon, értelmiségi dolgozókon! Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!”

 

Ezek Háy Gyula író mondatai. 1956. november 4-én reggel 7 óra 57 perckor hangzottak el a Kossuth Rádióban. A Magyar Írók Szövetségének felhívását a rádió elestéig többször felolvasta Háy Gyula – akit a megtorlások idején hatévnyi börtönre ítéltek – és felesége, négy nyelven.

Aztán 8 óra 7 perckor a rádió adása zene közben megszakadt…

E tragikus nap hajnalán támadta meg a szovjet hadsereg Magyarországot. A kért segítség nem érkezett meg, és hősies küzdelem után a hatalmas túlerővel szemben a magyar forradalom elbukott. Majd a brutális megtorlás évei következtek.

November 4-én, nemzeti gyásznapunkon a harcokban elesettekre és a kegyetlen bosszú áldozataira emlékezünk.

Várjuk Önöket is Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésén november 4-én.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság