Segítünk a síkosságmentesítésben! ‒ Környezetkímélő útszóró anyagot használunk

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A csapadékos idő mellett jelentkező lehűlés miatt egyre több helyen kell lefagyott út- és járda részekkel számolni. Ebben az időszakban fel kell készülni a hóeltakarításra, síkosságmentesítésre, amely alapvetően az ingatlantulajdonosok feladata. A hatályos szabályozás alapján az ingatlan határa és az úttest közötti területen lévő járdák tisztán tartása (lomb seprés, eldobált hulladék gyűjtése, stb.), és síkosságmentesítése az ingatlan kezelőjének vagy az intézmény, létesítmény üzemeltetőjének feladata attól függetlenül, hogy az köz-vagy magánterület.

Régebben alkalmaztak nátrium-klorid tartalmú vegyi anyagokat, hamut, homokot a jeges, csúszós területek hintésére, azonban a nátrium-klorid alapú anyagok nagy kárt okoznak mind a természeti, mind az épített környezetben, a homok és hamu pedig külön takarítást igényel az olvadást követően amellett, hogy esztétikailag sem nyújtanak megfelelő látványt.

Napjainkban a síkosságmentesítésre használatosak a különböző szerves és szervetlen ásványi anyagokból álló granulátumok/perlitek, káliumsót vagy  kalcium-kloridot tartalmazó vegyszerek, valamint ezek granulált mészkövet tartalmazó különböző arányú elegyei. Egyre elterjedtebb és környezetbarát anyag a zeolit (kőzet zúzalék), mely több vegyi anyaggal ellentétben a mínuszokban is megállja a helyét, mivel érdesítő hatású.

Az interneten számos síkosságmentesítő megoldás, kombináció megtalálható a bizonytalan ingatlantulajdonosok, társasházkezelők számára.

Önkormányzatunk jelentős részben zeolitot és duzzasztott perlitet (vulkanikus kőzet őrlemény), valamint kisebb mértékben kalcium-klorid (a kutyák tappancsát is kímélő mennyiségben tartalmazó sókat) tartalmú hintőanyagot alkalmaz.

A járdák téli időszakban történő tisztántartását kézi és gépi erővel egyaránt végezzük. Az utóbbi időszakban az enyhe időjárás miatt összesen két alkalommal kellett mintegy 2000 négyzetméteren gépi síkosságmentesítést végeznünk.

Az társasházaknak is segítséget nyújtunk annak érdekében, hogy a közterületeken lévő közlekedési felületek síkosságmentesítése megoldott legyen: térítésmentesen igénylehettek önkormányzatunknál környezetkímélő útszóró anyagot, amelyet ezen a héten fogunk kiosztani.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság