Sikeresen pályázott kerületünk is a “Városokkal a városokért” programra 

Hírek
Közzétéve:

A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek, illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel és megújuló energiával kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására. A program nem a tényleges beruházásokat finanszírozza, hanem azok megfelelő előkészítését.

A most elnyert pályázat értelmében műszaki, jogi, pénzügyi és kommunikációs támogatást kapnak a konzorciumi tagok ahhoz, hogy beruházási koncepcióikat hatékonyan tudják kialakítani.

A támogatás összege kerületünkre vonatkozóan 60 ezer euró (21 millió forint), amelyből:

  • 16 ezer euró a külső műszaki szakértelem biztosítására fordítandó,
  • 20 ezer euró a belső energetikus bevonására fordítandó,
  • további 18 ezer euró fedezi a pénzügyi és jogi,
  • 5 ezer euró pedig a kommunikációs szakértelem biztosítását.

Emellett ezer euró támogatást kapnak a partnerek a projekthez kapcsolódó találkozók megszervezésére.

A projekt célja Óbuda-Békásmegyer területén 30 lakóépület, Újpest területén pedig 59 lakóépület és 39 középület korszerűsítése (hőszigetelés, nyílászárók cseréje), geotermikus fűtési energiával való ellátása, illetve a tetőn és a homlokzaton elhelyezett napelemek villamosenergia-ellátása, amelynek a megtakarítása összesen 75 GWh/év.

Szentendrén négy beruházás szerepel a tervek között: egy napelempark létrehozása és három intézkedés a távhőrendszer korszerűsítésére, ami további 2,5 GWh éves megtakarításhoz járulhat hozzá.

A tervek szerint további három napelemparkot építene a Fővárosi Vízművek és Csatornázási Művek Zrt., amely napelemparkonként 1 GWh/év kapacitást biztosítana az üzemének. Ezenkívül felmérné a további beruházási lehetőségeket, például a vízenergia villamosenergia termelésre történő felhasználását.

A projekt során az egyéves tervezés után két év monitoring és forrásszerzés következik, amelynek az eredményeként elkészülő koncepciótervek várhatóan segítik majd a partnereket abban, hogy megvalósíthassák a nagyobb volumenű energetikai fejlesztéseiket az energiahatékonyság és a megújuló energia területein.

 

Városokkal a városokért plakát

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Ismét kedvezményes muskátlivásárt tartunk FOLYAMATOSAN FRISSÜL

Hírek
Közzétéve:

Társasjátékkal kedveskedtünk óvodásainknak

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Márciusban indul a zöldhulladék járatszerű begyűjtése