Síkosságmentesítési akció: környezetbarát kalcium-kloridot biztosít térítésmentesen az önkormányzat

Hírek
Közzétéve:

Fagyos, téli időben az utak hamar síkossá, balesetveszélyessé válnak. A havas, jeges utak hatékony és biztonságos síkosságmentesítését a jégmentesítő anyagok tudják biztosítani.

A jégmentesítő anyagok úgy működnek, hogy a vízzel (jéggel, illetve hóval) oldatot képeznek, amely oldatnak alacsonyabb a fagyáspontja, mint a víznek, így az új oldat fagyáspontjáig folyékony halmazállapotú marad. A leggyakrabban használt útszóró só (NaCl) által képzett oldat például –7 fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még –42 foknál is folyékony állapotban marad.

A kalcium-klorid gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és jégből, mint más anyagok, környezetbarát, és nem károsítja a növényzetet, mint a hagyományos útszóró só.

A fővárosban a síkosságmentesítés és a hóeltakarítás az ingatlanok előtti járdákon az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, lakóház esetében pedig a lakóközösség feladata gondoskodni az épület előtti járdaszakasz takarításáról. Ezt Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII. 1.) számú önkormányzati rendelete határozta meg.

A balesetek jelentős része megelőzhető, ha mindenki odafigyel az ingatlanok előtti területek megfelelő tisztítására. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Burján Ferenc környezetvédelemért felelős alpolgármesterrel egyeztetve kalcium-klorid (CaCl2) granulátumot biztosít térítésmentesen társasházak (10 kg/társasház) és kertes családi házas (5 kg/lakcím) övezetek részére kizárólag közterületre való síkosságmentesítés céljából, ezzel is elősegítve a fenntarthatóbb, zöldebb környezetvédelmet Óbuda-Békásmegyeren, és a környezetbarát felhasználási módot tovább népszerűsítve a lakosság körében.

A kalcium-klorid alkalmas mind a megelőző kezelésre (havazás, eső előtti kijuttatás), mind az utókezelésre (már lehullott csapadék, hó, kialakult jégpáncél olvasztására).

Az akció (az átvétel) időtartama: 2022. január 12–14. (szerda–péntek)

Jogosultság igazolása: III. kerületi lakcímkártyával

Igényelhető mennyiség (a készlet erejéig): társasházaknak 10 kg/társasház, kertes családi házak (5 kg/lakcím)

Átvételi cím: 1031 Budapest, Pók utca 1.

Időpont:

január 12-én szerdán és 13-án csütörtökön 8.00 és 15.00 óra között,

14-én pénteken 8.00 és 13.00 óra között

Amennyiben az Ön által képviselt társasház élni kíván a lehetőséggel, kérjük, hogy a térítésmentes útszóró anyag igénylését az elérhetőségei megadásával a forum@obuda.hu e-mail-címre juttassa el január 10. estig.

Amennyiben Ön kertes családi házban él, és élni kíván a lehetőséggel, kérjük, hogy térítésmentes útszóró anyag igénylését az elérhetőségei megadásával a sikossagmentesites@obuda.hu e-mail-címre juttassa el január 10. estig.

Köszönjük, hogy a balesetveszély megelőzése, a síkosságmentesítés mellett a környezetvédelemre is ügyelnek, és segítenek, hogy a harmadik kerület fenntarthatóbb, zöldebb legyen. (Adatvédelmi tájékoztató)

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság