Sóstó visszavár! – A kerületi tanulók egész nyáron vakációztak balatoni gyermektáborunkban

Hírek
Közzétéve:

„Jövőre is találkozzunk!”, búcsúzik egy kisdiák a tábor kapujában… Az ilyen és ehhez hasonló pillanatokért érdemes évről évre a teljes nyári szabadságát a sóstói táborban tölteni, magyarázza Loór Veronika táborvezető, aki egyébként 38 éve, amióta megkapta tanítói diplomáját, a kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskolában tanít.

720 óbudai diák a tó partján

És Veronika – ahogyan az elmúlt 12 évben mindig – az idei teljes vakációját is az önkormányzat Siófok-sóstói Gyermek- és Ifjúsági Táborában töltötte, munkával. A táborban, amely 2021 nyarán 8 turnusban összesen 720 kerületi tanulónak szerzett örömöt, és adott lehetőséget a szünidőt tartalmasan, gyermekközösségben eltölteni.

Hogy anyagi nehézségek miatt egyetlen gyermeknek se kelljen lemondania a balatoni nyaralás örömeiről, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 207, szociálisan rászoruló gyermek táborozását 6 millió 173 ezer forintnyi összeggel támogatta. A táborvezetőtől tudjuk, hogy sok kisgyermek e nyaralások során látja először a Balatont.

A tavasszal felröppent híresztelésekkel ellentétben tehát önkormányzatunk nem értékesítette és nem záratta be Balaton-parti diáktáborát. Éppen ellenkezőleg: a szociálisan érintett családok megsegítése mellett felújítási és karbantartási munkák, többek között betonozás, tereprendezés és a sátrak javítása zajlott, hogy az első turnus megérkezésekor szép és biztonságos környezet fogadja a táborozókat.

Így nagy múltra visszatekintő táborunk, ahol az elmúlt több mint hat évtizedben több ezer harmadik kerületi tanuló és tanár vakációzott, ebben az évben is kikapcsolódást, feltöltődést biztosított.

Közös tánc, karaoke, kirándulások

„Minden nap másként, változatos programokkal telik a táborban – mondta Loór Veronika. – Hétfőn finom ebéddel várjuk a gyerekeket, és miután délután elfoglalják szálláshelyeiket, este ünnepélyesen, közösen megnyitjuk a tábort.”

A következő napokban pedig sokféle foglalkozás közül lehet választani, amelyek között éppúgy van kézműveskedés és csapatjáték, mint néptánctanulás. És természetesen sok-sok sportágat kipróbálhatnak a táborozók: focizni, tollasozni, strandröplabdázni, biliárdozni, pingpongozni lehet itt. A tábor remek elhelyezkedésének és adottságainak köszönhetően pedig a gyerekek mindennap csobbanhatnak a Balatonban.

„Vannak kerékpárjaink, így a kirándulásokat is nagyon szeretik a gyerekek, ahogy a csónakázás is igen népszerű program – folytatja a tábori beszámolót Veronika. – Esténként pedig közös tánc, szabadtéri filmvetítés, karaokebajnokság és vetélkedők várnak valamennyiünket.”

Csillogó gyerekszemek, nosztalgiázó egykori táborozók

A táborba a diákokat az év közben őket tanító pedagógusok kísérik.

„Ahogyan együtt nyitjuk meg a tábort, közösen, hatalmas tábortüzet körülülve zárjuk is be. Amikor látom, hogy a közös énekelés közben, vagy amikor hagyományosan felgyullad a Sóstó visszavár feliratunk, és átadjuk e szlogennel díszített ajándékainkat, hogyan csillognak a gyerekszemek, az annyira megható, és megunhatatlan ennyi év után is. Az is igen szívet melengető, hogy a már felnőtt, egykori táborozóink erre járva beköszönnek, megnézik az egykori szálláshelyeiket, és együtt idézzük fel az emlékeket” – magyarázza Loór Veronika, akinek áldozatos munkáját ebben az évben önkormányzatunk Pedagógiai Érdemekért díjjal ismerte el.

 

Sóstó visszavár! A szlogen, amelyet minden táborozó a szívébe zár

Loór Veronika, kerületi pedagógus 12 éve minden nyarat a gyermektáborban tölt

tábornyitó tábortűz

Hatalmas tábortűzzel nyitják meg a tábort

csónakázás

Az egyik legnépszerűbb program a csónakázás a tavon

futball

Kis és nagy kapura is lehet játszani a tábor sportpályáján

kerékpárral

Gyerektáborunknak számos kerékpárja is van

kézművesség

Sokféle kézműves foglalkozáson próbálhatták ki magukat a táborozó diákok

Tűzoltóautó is vendégeskedett Sóstón

tábortűz

Tábortűz mellett búcsúznak a táborlakók

Gyerekek aláírása

Örök emlékek maradnak a balatoni vakációs élmények

Sóstó valóban visszavár!

 

Sóstó visszavár címmel nyílik közösségi kiállítás az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontban szeptember 18-án. Az október 8-ig megtekinthető kiállítás a tábor 62 éves történetét idézi fel.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság