Steller Mária védőnői díjjal tüntették ki Hábelné Gulyás Szilviát ‒ Gratulálunk területi védőnőnknek!

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Harmadik alkalommal adták át a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított Steller Mária védőnői díjakat. Idén a 21, kiemelkedő szakmai munkát végző védőnő között Hábelné Gulyás Szilvia, az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata munkatársa is átvehette a díjat.

A Steller Mária védőnői díj célja a területi védőnők kiemelkedő szakmai munkájának és elhivatottságának elismerése, különösen a három évesnél kisebb gyermeket nevelő családok támogatásában, valamint a társadalom figyelmének felhívása a védőnők áldozatos munkájára. A díjat a fővárosi és járási vezető védőnők ajánlása alapján egy nyolc tagú zsűri ítéli oda megyénként egy, a fővárosból kettő védőnőnek.

Az idei évben Steller Mária díjat vehetett át Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata területi védőnője, Hábelné Gulyás Szilvia. A díjat Budapesten a Házasság hete keretében a Magyar Tudományos Akadémián rendezett Család és hivatás című konferencián adták át.

Hábelné Gulyás Szilvia, kerületünk díjazott védőnője a díjat Oláh Tímea, BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály vezető védőnője és Schadek-Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata intézményvezetője kíséretében vehette át ünnepélyes keretek között. A díj Bessenyei Odette szobrász alkotása.

Huszonöt éve a családokért

Szilvia 2000. november 1-je óta dolgozik Óbudán területi védőnőként a Vörösvári úti védőnői tanácsadóban. Védőnői képesítését 25 éve szerezte meg, ezzel régi álma vált valóra, hiszen már kilencéves korában tudta, hogy ezt a hivatást szeretné választani, csecsemőkkel, családokkal szeretne foglalkozni.

Kiemelkedő szakmai munkája mellett minden más kerületi feladatban is aktívan részt vesz, többek között a III. kerületi lakosság számára szervezett tesztelésekben és a menekült családok támogatásában egyaránt. Elhivatottságát jól mutatja, hogy 13 éve minden héten hétfőn baba-mama klub keretében mosolyogva fogadja munkatársaival együtt a kisgyermekes családokat az Óbudai Kulturális Központban.

Steller Mária szintén védőnő

Steller Mária ‒ akiről a védőnői díjat elnevezték ‒ szülésznő, jogász, védőnő, a gyermekvédelem úttörője Budapesten született 1898-ban, majd az Egyesült Királyságban, Hollandiában és az Egyesült Államokban tanult. A Debreceni Tudományegyetemen szülésznői, Budapesten ápolónői képesítést szerzett.

Az 1930-as évektől a falusi egészségvédelemmel, a védőnői hálózat megszervezésével foglalkozott. Előadásokat tartott a családok szociális helyzetéről, a védőnői munkáról.

Az ENSZ elődjénél, a Nemzetek Szövetségénél dolgozott Genfben 1935-től. Majd 1940-től Magyarországon újra gyermekvédelmi területen munkálkodott.

Hábelné Gulyás Szilviának szívből gratulálunk a rangos elismeréshez! Köszönjük áldozatos munkáját!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság