Stockholm-módszerrel ültettünk el hat új fát a Göncz Árpád parkban

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelt értéket képviselnek fáink és azok védelme, ezért a szivacsváros-elv egyik legsikeresebb módszerével, a Stockholm Faültetési Rendszerrel (SFR) ültettünk el hat fát az óbudai Göncz Árpád parkban. Az ünnepélyes faültetésen részt vett dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is.

A Göncz Árpád park méltó és egyben első helyszíne annak a folyamatnak, amelyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat indított el 2023-ban a Gardenfuturával való együttműködéssel. A Gardenfutura több sikeres budapesti fejlesztés szaktanácsadója, melynek „Szivacsváros technológiája” megoldást nyújt a városokban, az épített környezetben a vízmegtartás, az aszályok és a villámárvizek hatásának csökkentésére azzal, hogy a lehullott csapadékot helyben tartva, azt zöldfelületek fenntartására hasznosítja.

Az SFR a városi fák sikeres ültetésére kifejlesztett módszer. Az SFR-ben használt, speciális szerkezetű talajba ültetett fák gyökérzete jóval nagyobb teret kap a földfelszín alatt, mint a hagyományos módszerrel ültetett fák. A nagyobb gyökérzóna egészségesebb, gyorsabban növekvő és sokkal tovább élő fákat jelent.

Korábban nagy problémát okozott a fák számára a kutyák vizelete, ezért a parkban egy kutya WC-t is kialakítottunk. A gazdik egy speciális, bioszénnel dúsított almos területre vihetik kedvenceiket, ezzel vigyázva a fáinkra.

A nagyobb gyökérzóna jóval több csapadékot tud befogadni, ezért a téren a csapadékvízgyűjtő csatornákat közvetlenül be lehet kötni a tér zöldfelületére, nem szükséges a csapadékot csöveken keresztül elvezetni. Ennek az előkészítése történt meg a téren 130 négyzetméternyi felület rendezésével és hat új fa elültetésével.

A szivacsváros lépésről-lépésre, utcáról-utcára teszi kerületünk tereit zöldebbé és vízmegtartóvá. Az így átalakított területeken az éves átlagos hőmérséklet 5 fokkal alacsonyabb, a zaj 10 Db-lel kevesebb, a szálló por jóval kevesebb és a fák várható átlagos életkora újra elérheti a 100-150 évet. Bízunk benne, hogy a Göncz Árpád parkban a korszerű és zöld módszerrel elültetett fák is több emberöltőn át kerületünk részét képezik majd!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság